Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Intervju Boško Obradović: Odstranićemo dominaciju stranog uticaja u Srbiji!

Intervju Boško Obradović: Odstranićemo dominaciju stranog uticaja u Srbiji!

"Opasno je za svaku državu i narod da ima vlast jednog čoveka, pogotovo ako je potpomognuta iz stranih ambasada. Nama ne treba despotizam,već vladavina prava i poštovanje Ustava. A to je moguće samo kroz jak i stabilan državni aparat."

Intervju
Autor: Nova Borba

Lider pokreta “Dveri” Boško Obradović, jedan je od mlađih političara na domaćoj sceni. Prvi nastup na parlamentarnim izborima Obradović je imao 2012. godine, kada je bio četvrti na listi “Dveri”. Na tim izborima njegova lista nije prešla census za republički parlament. Ubrzo nakon izbora izašao je u prvi plan i ojačao partiju, zbog čega se danas, nakon dogovora sa Demokratskom strankom Srbije o zajedničkom izlasku na predstojeće izbore smatra jakom opozicijom sadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću, ali i jednim od lidera desnice u Srbiji.

Za “Novu borbu” kaže da njegov savez za predstojeće izbore napadaju prorežimski mediji, da 80 odsto Srba nije za ulazak u NATO, kao i da bi, kada bi postao premijer odstranio strani uticaj u Srbiji.

Šta za vas simbolizuje 09.mart 1991.godine?

Deveti mart 1991. za mene simbolizuje početak dugo čekanog i još nedočekanog ostvarenja slobodarske ideje srpskog naroda, koji se, nakon rušenja jednopartijskog sistema, nacionalno probudio. Na žalost, pojavili su se ljudi koji su tada ovu ideju obezvredili i pokazali da su bili nedostojni nošenja te ideje.

Da li insistiranje na referendumu o NATO sporazumu paralelno sa izborima može stvoriti neku vrstu polarizacije odnosno društvene nestabilnosti?

Ne verujem. Davanje prava narodu da se izjasni na referendumu o bitnim pitanjima nije povod za nestabilnost, već je upravo poštovanje volje naroda izvor stabilnosti. Pitanje o priključenju Srbije NATO-u nije pitanje izborne kampanje stranaka učesnica na izborima, jer velike stranke na vlasti mogu da u kampanji izbegnu kandidovanje ove teme i da na osnovu sporednih i pragmatičnih tema i medijske dominacije dobiju mandat, a da većina birača i ne zna da su time dali mandat za pristupanje Srbije NATO-u. Kako je preko 80% građana protiv pristupanja Srbije Evro-atlantskom savezu, među njima ima i mnogo birača stranaka koje su na vlasti. Oni glasaju za te stranke iz drugih, uglavnom pragmatičnih razloga, a ne da bi uveli Srbiju u NATO. Zato treba raspisati referendum istovremeno.

Bili ste u zvaničnoj poseti Krimu. Kako se nosite sa napadima prozapadnih medija povodom te posete?

Nisam primetio da me prozapadni mediji napadaju zbog posete Krimu. Naprotiv, doživeo sam korektniji odnos na TV N1 nego na RTS-u ili na PINK-u 1, gde nisam dobio mogućnost da gostujem uživo pune dve godine. Naravno, napadi i klevete uperene protiv Dveri i DSS-a na prorežimskim medijima ne izostaju, a tema boravka delegacije Dveri i DSS-a Krimu je bila medijski propraćenija u Rusiji nego u Srbiji.

Šta je prvo što biste uradili ako biste bili izabrani za premijera?

Započeo bih proces vraćanja dostojanstva i autoriteta državnim institucijama i to ojačavanjem četiri stuba svake stabilne države: vojske i policije, prosvete, zdravstva i administracije.
To neće biti izvodljivo dok se iz upravnog i privrednog Sistema ne odstrani dominantan strani uticaj i interes. Opasno je za svaku državu i narod da ima vlast jednog čoveka, pogotovo ako je potpomognuta iz stranih ambasada. Nama ne treba despotizam,već vladavina prava i poštovanje Ustava. A to je moguće samo kroz jak i stabilan državni aparat.