Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Amerika ne sme ući u rat sa Kinom zbog Filipina

Printscreen

Amerika ne sme ući u rat sa Kinom zbog Filipina

Ugovor o odbrani sa Filipinima je nepromišlјeno obavezivanje koje donosi mnogo više rizika nego koristi Americi.

Komentar
Autor: Ted Gejlen Karpenter

Stalni arbitražni sud u Hagu doneo je 12. jula odluku koja bi mogla mnogo da utiče na tekuće tenzije u Južnom kineskom moru. Radeći na predmetu koji je pokrenut na zahtev Filipina 2013. godine, petočlano sudijsko veće nedvosmisleno je presudilo u korist Manile i skoro u potpunosti odbacilo zahteve Kine. U najvažnijem zaklјučku dus je glatko odbio kineski argument o posedovanju istorijskog prava na najveći deo Južnog kineskog mora. Takva tvrdnja, zaklјučilo je veće, nema legalnu pravnu osnovu. Ova presuda predstavlјa snažnu osudu akcija Pekinga, posebno prisvajanja nenaselјenih grebena i gradnju veštačkih ostrva. Takve akcije, navodi se u zaklјučku suda, u suprotnosti su sa kineskim obavezama koje proizlaze iz Konvencije UN o Pravilima ponašanja na moru.

Filipinski lideri bili su ushićeni zbog ovakve odluke. „Ovo je ogromna pobeda. Pobedili smo po svakom važnom pitanju“, istakao je Pol Rišler, glavni pravni savetnik Manile u ovom slučaju. Konačna odluka i nije toliko iznenađujuća, ali kategorična priroda jednog dela obrazloženja presude iznenadila je čak i iskusne poznavaoce regionalnih prilika. „Presuda je otišla mnogo dalјe nego što je većina lјudi očekivala. Ovo je zaista poražavajuće za Kinu“, zaklјučio je Boni Glejzer iz Centra za međunarodne strateške studije.

Reakcija Pekinga bila je brza i žestoka. Predsednik Si Đinping ponovio je da su sporne vode pripadale Kini još od antičkih vremena i da presuda ne može dovesti u pitanje istoriju. Ministar spolјnih poslova Vang Ji bio je još jasniji. „Ta farsa je sada gotova“, rekao je on. „Kina se protivi i nikad neće prihvatiti nijedan zahtev ili akciju baziranu na ovim presudama“.

AKO DUTERTE ODLUKU SHVATI PREOZBILjNO...
Kineska reakcija nije bila iznenađujuća. Peking je poricao legitimitet arbitražnog procesa od samog početka, a, kako se odluka bližila, neprijatelјska retorika se dodatno intezivirala. Štaviše, kineske akcije u Južnom kineskom moru postale su još drskije, što se pre svega odnosi na direktni televizijski prenos vojnih vežbi, održanih početkom meseca.

Verovatno će se u Manili ova presuda mnogo slaviti. Reč je o toliko očiglednoj pravnoj pobedi filipinske vlade kakvu je svaki filipinski lider mogao samo da priželјkuje. Novi predsednik Rodrigo Duterte (na slici ispod) dobio je neprocenjiv diplomatski i propagandni poklon.

Opasnost za SAD, kao državu koja garantuje bezbednost Manile, leži u činjenici da bi Duterte i njegova vlada mogli ovu odluku shvatiti previše ozbilјno i početi da vrše veliki pritisak na Peking. Presuda nimalo ne utiče na konfiguraciju moći u Južnom kineskom moru. Filipini su i dalјe mala slaba zemlјa, a Kina je i dalјe velika i moćna. I bez obzira na presudu i obrazloženje tribunala, Kinezi su i dalјe ubeđeni da je njihova pozicija ispravna i pravedna. Oni po tom pitanju neće popustiti.

Kao i svaka velika sila, Peking neće zbog hirovite odluke međunarodnog tribunala odustati od nečeg što smatra svojim vitalnim nacionalnim interesom. Trebalo bi podsetiti da SAD, i pored sveg rogušenja i mrštenja, nisu čak ni potpisale sporazum o Pravilima ponašanja na moru. Na kraju, ova odluka bi mogla dodatno da utvrdi percepciju Pekinga i Moskve da zapadne demokratije koriste međunarodne zakone kao ideološko oružje svaki put kad im to odgovara – i da zaklјuče da je njihov imperativ da se suprostave Zapadu.

To je razlog zbog čega ovakav razvoj događa SAD stavlјa u neobičnu i potencijalno opasnu poziciju. Vašington ima potpisan ugovor o bezbednosti sa Manilom i, koliko god „dvostrani“ aspekt tog ugovora predstavlјao smešnu fikciju, to ne menja činjenicu da filipinski lideri i javnost veruju da SAD imaju obavezu da ih brane u slučaju izbijanja rata. Pre nekoliko nedelјa Duterte je već upitao da li SAD stoje uz svog ugovornog partnera i definitivno očekuje pozitivan odgovor.

UGOVOR BI TREBALO RASKINUTI
Opasnost leži u tome što bi oslanjanje na američku podršku moglo ohrabriti Manilu da zauzme čvršću poziciju od one koju bi u suprotnom smatrala mudrom – ili koja bi zapravo i bila mudra. To je neizbežna opasnost svaki put kad velika sila svoju nacionalnu bezbednost veže za zaštitu manje klijentističke države. Stvari mogu brzo izmaći kontroli u slučaju neopreznog postupanja klijenta. Samo se treba setiti šta se dogodilo Carskoj Rusiji posle njene sudbonosne odluke da podrži malog srpskog saveznika u ratu protiv Austrougarske 1914. godine.

Kina već sumnja da SAD koriste Filipine kao piona u borbi protiv interesa Pekinga u Južnom kineskom moru. I, zaista, neki kineski zvaničnici čak veruju i da je Vašington nagovorio Manilu da ceo slučaj iznese pred arbitražno sudsko veće.

Vašington mora biti svestan potencijalnih pretnji. Ugovor o odbrani sa Filipinima je nepromišlјeno obavezivanje koje donosi mnogo više rizika nego koristi Americi. I trebalo bi da bude raskinut.

Ali, čak i ako američki zvaničnici nisu volјni da i toliko daleko, onda bi makar trebalo jasno poručiti Duterteovoj vladi da SAD neće tolerisati budalaste provokacije protiv Pekinga. Manila bi odluku tribunala trebalo da shvati kao simboličnu diplomatsku pobedu, što ona zapravo i jeste. Presuda ne daje Filipinima sudski nalog za izazivanje kineske moći u Južnom kineskom moru. U svakom slučaju, ne daje joj pravo da to uradi ako postoji rizik da bi na taj način mogla da uvuče Ameriku u oružani konflikt.

Autor je viši saradnik na institutu Kejto i dopisnik „The National Interest-a“. Autor je deset knjiga i više od 600 članaka o međunarodnoj politici

Preveo ALEKSANDAR VUJOVIĆ

Izvor: standard.rs