Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Pekinška protiv gumene patke

Foto: nezavisne.com

Pekinška protiv gumene patke

U Skoplјu, Beogradu i Banjoj Luci više razmišlјaju o pekinškoj nego o gumenoj, naduvanoj patki

Komentar
Autor: Predrag Ćeranić

U političkom diskursu u Srbiji ovih dana Patka je bila nezaobilazna tema, simbol o kojem su se vodile polemike pa i žestoke rasprave. Velika, žuta patka na duvanje, koja je šetala ulicama i trgovima Beograda, slala je poruke, ali u mnogim srpskim medijima dobila efektna tumačenja i odgovore.

Objašnjena je njena uloga u suspenziji brazilske predsjednice Dilme Rusef, čiji glavni grijeh nije bila korupcija što joj je Patka na uličnim protestima spočitavala, već unutrašnja, i još više spolјna politika – suprotstavlјanje neoliberalizmu i djelovanje Brazila u okviru BRIKS. Brazil, kao dio multipolarnog svijeta, koji nezadrživo nadire i potiskuje eru monopolarnosti i globalizma, svakako je od bankarskog kartela i njegovih korporacija doživlјen kao prijetnja koju treba ukloniti, pogotovo štu su najave o potpunoj funkcionalnosti BRIKS-a, što uklјučuje i novu monetu koja bi dolar mogla skinuti sa trona rezervne svjetske valute, postale realne i izgledne. Patka je digla glavu i u Beogradu, odmah nakon što je u jednoj obavještajnoj centrali procijenjeno da je „Vučić, ipak u duši rusofil“ i da mu treba prirediti 5. oktobar, čemu bi, kako to u sličnim situacijama biva, trebalo da doprinesu insajderi iznutra. Patkin klјun se mogao vidjeti pred izbore, a naročito u izbornoj noći.

Patkin duh već dugo provejava ulicama Skoplјa, a protestanti nikako da iznesu jedan od glavnih razloga svog nezadovolјstva: sva četiri velika infrastrukturna projekta u Makedoniji rade kineske kompanije. Lakše se služiti lekcijama iz Šarpovog udžbenika pri čemu su optužbe o korupciji najčitanije poglavlјe. Uz to, „pačići“ sigurno imaju na umu da je Južni tok, samo odložen projekat. Rusko ekonomsko i političko prisustvo, što izgleda ide ruku pod ruku sa kineskim investicijama, Patku dovode do ludila i ona automatski isuče svoj zatuplјeni klјun. Prerušena Patka je pokušala i u Banjoj Luci, iz istih razloga, koristeći parole o svenarodnom protestu protiv korumpirane vlasti, da „nenasilno“ uplovi u institucije Srpske.

Odlazak u Moskvu premijera Srbije, dolazak kineskog predsjednika Si Đinpinga u Beograd, praćen potpisivanjem brojnih ugovora o kineskim ulaganjima u Srbiju, boravak predsjednika Srpske Dodika u Sankt Petergurbu, gdje se uspio sastati s predsjednikom Putinom, Dodikov susret s predsjednikom Kine u Smederevu, i dogovori s predstavnicima kineskih kompanija, koje namjeravaju da učestvuju u nekim infrastrukturnim projektima u Srpskoj, govori da Patki neće biti po volјi. Kako će uzvratiti, za kojom će psyop operacijom svojim posegnuti, koga će u svom klјunu pokušati da odnese s političke scene, ostaje da vidimo.

Kako god, izgleda da u Skoplјu, Beogradu i Banjoj Luci više razmišlјaju o pekinškoj patki, najpoznatijem jelu u Kini, koje se tradicionalno služi uz mandarinske palačinke, nego o gumenoj, naduvanoj patki. Kažu da je pečena pekinška patka zahtjevno jelo, ali da se trud na kraju isplati.

Izvor: standard.rs