Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Popis poslije popisa

Foto: plus.google.com

Popis poslije popisa

Brojni stanovnici BiH sigurno su već zaboravili dan kada su popisivači pokucali na njihova vrata, zapisali podatke, pozdravili se i krenuli na sljedeću adresu.

Komentar
Autor: Vedrana Kulaga

Od tada su prošle skoro tri godine, a cijela priča je dobila nedavno novi zaokret kada su pojedinci na nivou BiH preko noći umislili da su iznad zakona i da je njihova posljednja.

BiH trebaju podaci o broju stanovnika, njihovoj pismenosti, starosnom dobu i sve druge informacije koje su popisivači te 2013. godine uveli u popisnice, ali to ne treba i ne smije da bude na silu i iskorišćeno za neke druge stvari. Posebno ne u BiH gdje kompromis mora biti iznad svega i gdje niko ne smije da bude preglasan.

Takva slika, ipak, jedina se vrti posljednjih dana od kada je direktor Agencije za statistiku BiH odlučio da "presiječe" i sam kaže ko će sve biti stalni stanovnik BiH. Pa neka živi i radi hiljadama kilometara od ovog podneblja.

Takvim postupkom je uveo cijelu zemlju u novu krizu jer je takvo igranje sa podacima nedopustivo. Falsifikati su ono posljednje što je potrebno BiH nakon toliko godina čekanja na popis.

Srpska je od samog početka protiv takvog raspleta situacije jer netačni podaci nisu u skladu sa zakonom i jer ono što je netačno ne može da bude uvedeno u sve planove, programe i druga dokumenta potrebna za budućnost ove zemlje koju čine tri konstitutivna naroda, koji treba da budu pitani i čiji stavovi treba da budu usaglašeni.

Takvog ponašanja sada nema ni na vidiku. Iz dana u dan sve se sve više svodi na ultimatum da nema izlaza i da je odluka koja nema podršku RS konačna. Posljednji se oglasio zamjenik direktora Agencije koji je poručio da povlačenja sporne odluke neće biti. To je najgori scenario ne samo za RS, s obzirom na to da ne priznaje jednostrano usvojen program za obradu podataka, već i za cijelu BiH.

Kome trebaju netačni podaci? Zašto se nije moglo sačekati da bude postignut dogovor, makar to iziskivalo i produženje zakonskog roka za objavu podataka? Jer to bi bilo u skladu sa zakonom, a ovako će svaka objava podataka poslije 1. jula biti kršenje zakona. Čemu žurba ako smo i na ovo čekali tri godine? Nikome ne bi bilo šokantno da BiH "probije" dati rok.

Na potezu su predstavnici RS u Savjetu ministara BiH, ali i Narodnoj skupštini RS. O ovom pitanju moraju biti složni, jer od toga zavisi i budućnost RS i cijele zemlje, jer jednostavno ne ide popis poslije popisa. A kontrolni smo već imali.

Izvor: glassrpske.com