Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dačić u Njujorku: Vlada će pomoći obnovu izgorele srpske crkve

Foto: Twitter/FDNY

Dačić u Njujorku: Vlada će pomoći obnovu izgorele srpske crkve

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić posetio je u nedelju parohijski dom i srpsku pravoslavnu crkvu Sveti Sava u Njujorku, koja je na Uskrs izgorela u požaru.

Najnovije
Izvor: Tanjug

"Mi ćemo dati svu podršku da već za godinu ili dve postoji srpska crkva i da, na taj način, nastavimo dugogodišnju tradiciju", poručio je Dačić.

On je istakao da se još vodi istraga o uzroku požara u toj crkvi, i poručio da će srpska zajednica insistirati na ustanovljenju potpune istine o tome šta se dogodilo.

"Pored novca, koji će se verovatno dobiti od osiguravajućih kuća, mi ćemo putem diplomatskih kanala insistirati i tražiti od grada Njujorka da pomogne u rekonstrukciji, odnosno izgradnji nove crkve, pošto ova zgrada spada u kulturno dobro, staro više od jednog veka", rekao je Dačić.

Obnova crkve, ocenio je Dačić, izuzetno je značajna za srpsku zajednicu, koja živi u Njujorku, kao i "za naše zajedništvo i srpski duh".

Istakavši da je tokom svoje posete uočio "črvst zajednički duh i rešenost da se crkva obnovi", Dačić je pozvao institucije, građane i srpska udruženja širom sveta da pokažu solidarnost kako bi se i dogodilo da se crkva što pre obnovi.

Starešina crkve Svetog Save Đokan Majstorović istakao je da su nakon požara, dobili puno podrške od "svih ljudi dobre volje", kao i od drugih hrišćanskih crkvi, najviše Protestantske i Rimokatoličke crkve, koje su ponudile svoje prostore za obavljanje nedeljnih službi.

"Ovo nas je okupilo i ohrabrilo. Srpska zajednica se probudila i podigla veoma odgovorno i ozbiljno kako bi sačuvala svoju crkvu", ocenio je Majstorović.

On je dodao da očekuje i od grada Njujorka i države Njujork da pruži pomoć jer je, kako je ocenio, reč o "ogromnom projektu" i zahvalio se šefu srpske diplomatije što je našao vremena da poseti crkvu Sveti Sava.

Predsednik crkvenog izvrsnog odbora crkve Svetog Save Nenad Milinković zahvalio se Dačiću, srpskoj državi, gradu Njujorku i pripadnicima drugih verskih zajednica, naročito episkopalcima i protestantima, na pruženoj pomoći.

On je dodao da parohijani te crkve daju jedni drugima "snagu i kontinuitet da će izdržati" i dodao da je "ubeđen da će srpska zajednica" istrajati i da će crkva biti obnovljena.