Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Smene u RTV otežavaju pregovore sa EU

Foto: N1

Smene u RTV otežavaju pregovore sa EU

Situacija oko političkih smena na Radio- televiziji Vojvodine neprijatno je iznenadila predstavnike Evropske unije sa kojima su predstavnici novinarskih udruženja NUNS i NDNV juče održali sastanak, saznaje Danas.

Najnovije
Izvor: Danas

Situacija oko političkih smena na Radio- televiziji Vojvodine neprijatno je iznenadila predstavnike Evropske unije sa kojima su predstavnici novinarskih udruženja NUNS i NDNV juče održali sastanak, saznaje Danas.

Naime, od strane državnih funkcionera predstavnicima EU predočeno je da su smene izvršene u zakonskim okvirima i da je formalno-pravno sve u redu, ali će oni zatražiti imena smenjenih i dodatno objašnjenje situacije. Sastanku, koji je trajao oko sat i po, prisustvovali su šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, šef Misije OEBS Peter Burkhart i šef Misije Saveta Evrope Tim Kartrajt, kao i nekoliko ambasadora evropskih država.

Postoje nezvanične naznake da bi ova situacija mogla da poremeti odnose na relaciji EU - Vlada Srbije, pogotovo kada se u obzir uzme i nedavni slučaj Savamala. Trebalo bi napomenuti i da se u okviru pregovora sa EU nalaze i poglavlje 23 - Pravosuđe i osnovna prava, kao i poglavlje 24 - Sloboda, pravda i bezbednost.

- Smene urednika u Radio-televiziji Vojvodine (RTV) predstavljaju otvoren politički pritisak, koji ozbiljno narušava samostalnost i nezavisnost javnog servisa, ocenili su predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović.

- U proteklih nekoliko dana sam primila mnogobrojna zabrinjavajuća upozorenja iz Srbije povodom iznenadne smene uredničkog rukovodstva Radio-televizije Vojvodine. Ukoliko se ustanovi da se radi o politički motivisanim smenama, to predstavlja još jedan veoma loš znak za budućnost medija i demokratije u Srbiji, kaže za Danas Tanja Fajon, poslanica Napredne alijanse socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, druge po snazi grupacije u Evropskom parlamentu.

Povodom dešavanja na RTV-u premijer Aleksandar Vučić rekao je da se u tom mediju sve radi kroz Upravni odbor i da nema upliva politike u taj slučaj i da se "tamo stvari po prvi put dešavaju po zakonu".

Za to vreme, spisak nezadovoljnih zaposlenih na RTV-u, koji su se pobunili protiv političkih smena na tom javnom servisu porastao je sa jučerašnjih 77 na 101.

Doskorašnji urednik Dnevnika RTV, Miroslav Zadrepko, za naš list navodi da se pojedini ljudi koji su smenjeni i dalje ne nalaze na radnom rasporedu, kao i da za sada nije bilo usmeravanja novinara na podobno izveštavanje, što ne znači da toga neće biti.

Programski savet RTV-a saopštio je juče da nije obavešten da je zvanično zaključeno da dosadašnja programska koncepcija Radio-televizije Vojvodine nije adekvatna ulozi pokrajinskog javnog servisa, niti koja je njena alternativa.

Iz Upravnog odbora RTV i dalje se niko ne oglašava.