Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
USKORO UREDBA VLADE: Zlatibor postaje prirodno dobro

Zorana Mihajlović, Foto: Tanjug

USKORO UREDBA VLADE: Zlatibor postaje prirodno dobro

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović najavila je da će uskoro biti doneta uredba koja će proglasiti Zlatibor prirodnim dobrom kako bi se ta planina sačuvala od nekontrolisane gradnje.

Najnovije
Izvor: Tanjug

Takođe, rekla je i da se već radi na izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca koje će posebnu pažnju posvetiti sektoru građevine.

"Država će na dva načina zaštiti Zlatibor, zato što to nije ni moja niti dedovina Milana Stamatovića (predsednika opštine Čajetina), već planina koju treba da sačuvamo za budućnost" - rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanja novinara u Obrenovcu, gde je obišla radove na izgradnji Koridora 11.

Kako kaže, dva su načina koja će brzo primeniti.

"Jedan, uredba o Zlatiboru kao prirodnom dobru, kao što imamo sve uredbe, za Kopaonik, Taru, Zlatar i druge planine. Ministarstvo poljoprvirede je tu uredbu završilo i mi očekujemo da ćemo sledeće nedelje razgovarati o tome na vladi. Na taj način će država kontrolisano dozvoljavati gradnju na Zlatiboru" - navela je Mihajlović.

Ona je kazala da je drugi način, budući da se već rade izmene i dopune Zakona o sprečavanju pranja novca da se poseban deo odnosi na građevinarstvo.

"Mi stojimo iza činjenice da se na Zlatiboru, možda i na drugim mestima, ali pre svega na Zlatiboru, novac pere upravo u sektoru građevinarstva. Izmenama i dopunama posebno ćemo se pozabaviti delom građevinarstva, jer ne želimo da dolazimo u situacije da novac bez ikakvog porekla - bilo da je od droge, ratnih zločina ili ko zna od čega da se ubacuje u sektor građeivnarstva, da se prave zgrade i stanovi i kada se prodaju dobije se čist novac" - istakla je ministarka.

Ona očekuje da će u narednih mesec dana taj zakon biti na sednici vlade.

"Nema potebe da se bilo ko toga plaši, svako ko se pridružava zakona neće imati nikakav problem. Trudićemo se da iza nas ostanu sačuvane planine u Srbiji" - dodala je Mihajlović.