Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
AFP o Hrvatskoj: Na krilima nove vlasti nostalgija za nacističkom prošlošću sve jača

Facebook screenshot, AFP

AFP o Hrvatskoj: Na krilima nove vlasti nostalgija za nacističkom prošlošću sve jača

AFP ističe primer komemoracije u Jasenovcu, za koju kažu da su je bojkotovali "besni Jevreji, etnički Srbi i antifašističke grupe".

Politika
Izvor: Indeks.hr

"Nostalgija za nacističkom prošlošću, preziranje nacionalnih manjina i pritisak na medije: hrvatski aktivisti kažu da je netolerancija u alarmantnom porastu od dolaska nove konzervativne vlade", početak je današnjeg članka agencije AFP u kojem se bave situacijom u Hrvatskoj.

U članku, kojeg je tokom dana preneo velik broj svetskih medija, navode poslednji primer komemoracije u Jasenovcu, za koju kažu da su je bojkotovali "besni Jevreji, etnički Srbi i antifašističke grupe".

"Bojkot je bio hrabra i ispravna odluka u senci porasta neonacističke ustaške nostalgije koja se širi Hrvatskom", citira poznata agencija reči Efraima Zurofa iz Centra "Simon Viezental".

Iako je takozvana ustaška Nezavisna Država Hrvatska bila nacistička marioneta, a u kojoj je ubijeno stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i ostalih, njeni moderni simpatizeri vide je kao preteču današnje Hrvatske, stoji u članku.

Istoričar Tvrtko Jakovina za AFP je rekao kako je umanjivanje i relativizovanje ustaških zločina odavno prisutno, ali je "sada penetriralo u kabinet ministra i medije". Naravno, u kontekstu politike AFP-ov članak spominje Ministra Zlatka Hasanbegovića nazvavši ga "navodnim simpatizerom Ustaša".

"Novi dokumentarac o logoru Jasenovac, kojeg su Jevreji nazvali pokušajem revizije mračne prošlosti, hvaljen je od strane Hasanbegovića kao najbolji način za osvetljavanje kontroverznih delove hrvatske istorije", dobro je upućena agencija AFP u zbivanja u Hrvatskoj.

Fašizam i fudbal

Međunarodna novinska agencija sa sedištem u Parizu u članku se prisetila i fudbalske utakmice hrvatske reprezentacije u Osijeku protiv Izraela na kojoj se skandirao ustaški pozdrav "Za dom spremni". U tom kontekstu spominju premijera Oreškovića koji je "kritikovan jer nije reagovao na ustaški pozdrav".

"Dan posle, vlada je osudila simbole totalitarnih režima bez da se ogradila pojedinačno od Ustaša", piše AFP.

"Država jednostavno ne čini ništa. I ne želi ništa da učini kako bi zaustavila uspon krajnje desnice", prenose reči Ognjena Krausa, predsednika zagrebačke jevrejske općine.

"Predsednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Orešković osudili su ustaške zločine tek nakon što im je u posetu došao specijalni izaslanik SAD-a za pitanja holokausta", nadalje se navodi u članku.

U članku se bave i prošlim parlamentarnim izborima, za koje kažu kako HDZ nije uspeo da ostvari potpunu pobedu. Spominje se sukob Milijana Brkića i Milorada Pupovca od pre mjesec dana, a prisetili su se i protesta koje su predvodili Velimir Bujanec i Marko Jurič u kojem su se, kako su napisali, uzvikivali ustaški pozdravi, a policija nije reagovala.

AFP se prisetio i izjave saborskog zastupnika HDZ-a Željka Glasnovića koji je medije nazvao najvećom preprekom demokratiji, a nije im promakao ni napad na novinara Antu Tomića, te reakcije ministra kulture koji je taj napad komentarisao rečima da svi moramo biti svesni onoga što pišemo ili govorimo.

Na samom kraju članka spominje se i sve veći uticaj crkve, a u tom kontekstu AFP piše o protestima studenata Filozofskog fakulteta zbog najavljene saradnje sa KBF-om (Katolički bogoslovni fakultet).

Ovaj članak , preneli su mnogi strani mediji, između ostalih i Yahoo. Link možete pogledati ovde:

https://www.yahoo.com/news/fears-intolerance-grow-under-croatias-conservatives-034850527.html