Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ALIJA IZEGBEGOVIĆ je još 1995. godine tražio zabranu referenduma!

Alija Izetbegović/ Foto: nezavisne.com

ALIJA IZEGBEGOVIĆ je još 1995. godine tražio zabranu referenduma!

Karadžić je izričito zatražio i da Srpska i Federacija BiH imaju jednak tretman, kao i pravo na posebne odnose entiteta sa susednim državama.

Politika
Izvor: nezavisne.com

Ako se pogleda dogovoreno i izrečeno u Dejtonu, a posebno ono pre potpisivanja sporazuma, Alija Izetbegović je kao uslov za pristupanje mirovnim pregovorima tražio da budu isključeni "paljanski Srbi", koje je smatrao odgovornim za genocid, dok je lideru tih Srba Radovanu Karadžiću, bilo neshvatljivo kako Izetegović može od Sarajeva da napravi grad sa jedinstvenom administracijom. Po njemu, gavni grad u BiH bi se sastojao od devet distrikta.

"Nezavisne" pišu i da je Karadžić nudio nekoliko delova teritorije oko glanog grada BiH, ako bi Bošnjaci željeli da predaju Goražde, dok je za Republiku Srpski želeo 16 kilometara širok koridor kod Brčkog radi povezivanja dva dela RS, prema nedavno deklasifikovanim dokumentima Stejt departmenta.

Karadžić je izričito zatražio i da Srpska i Federacija BiH imaju jednak tretman, kao i pravo na posebne odnose entiteta sa susednim državama. Tražio je i da bilo kakvi aranžmani jednog od naroda ili entiteta ne remete uspostavljene odnose do kojih se dođe mirovnim sporazumom.

Bošnjaki lider je tvrdio da Sarajevo ne može biti pod administracijom UN-a, a želio je razgovarati sa Srbima "koji poštuju elementarna prava nesrpske populacije u BiH i koji se ponašaju u skladu sa civilizacijskim normama".

Ipak, najzanimljiviji je Izetbegovićev sud da Federacija nikad neće prihvatiti da se "na delu bosanskohercegovačke teritorije održavaju referendumi nakon sprovedenog etničkog čišćenja i terora".