Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
AMERIČKE NUKLEARNE BOMBE stižu u Nemačku

Nuklearna bobma/ Foto: sputniknews.com

AMERIČKE NUKLEARNE BOMBE stižu u Nemačku

U članku se navodi da je 2010. godine Bundestag zatražio da se počnu pregovori sa Vašingtonom o izvozu nuklearnog oružja sa teritorije Nemačke.

Politika
Izvor: Sputnjik, Agencije

Prema pisanju nemačkog lista Špigl (Spiegl) Sjedinjene Američke Države planiraju da modernizuju nemačko nuklearno oružje.

SAD očekuju da će do 2020. godine pokrenuti serijsku proizvodnju atomskih bombi tipa B61-12, koje će biti raspoređene, između ostalog, i u vojnoj bazi u nemačkom Buhelu.

Trenutno se u Buhelu nalazi, prema različitim procenama, od 10 do 20 nuklearnih bojevih glava koje mogu nositi nemački avioni tipa „Tornado“.

U članku se navodi da je 2010. godine Bundestag zatražio da se počnu pregovori sa Vašingtonom o izvozu nuklearnog oružja sa teritorije Nemačke. Međutim, nemačka vlada je izjavila tada da ne želi da preduzima jednostrane korake bez dogovora sa saveznicima iz NATO-a.

Početkom avgusta Nacionalna uprava za nuklearnu bezbednost SAD odobrila je početak tehničkih priprema za proizvodnju nuklearnih bombi B61-12. Prema podacima Pentagona, za 20 godina troškovi na modernizaciju nuklearnog oružja će iznositi od 350 do 450 milijardi dolara.