Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
AMERIKA: Rusija ima TAJNO ORUŽJE protiv naših brodova

Foto. Ministarstvo odbrane RF

AMERIKA: Rusija ima TAJNO ORUŽJE protiv naših brodova

Kako je objavio magazin „Standard“, Rusi imaju "novo tajno oružje", a ekspert smatra da specijalne službe Rusije mogu da utiču na rad američkog „Globalnog pozicionog sistema“ (GPS).

Politika
Izvor: Glas Moskve

Američki brod koji se 22. juna nalazio kod Novorosijska iznenada je otkrio da se, prema GPS-u, nalazi kod međunarodnog aerodroma Genendžika. Američka flota nije mogla da otkrije razlog kvara, iako je još 20 brodova bilo dovedeno u zabludu.

U Moskvi su se vozači žalili na prekid u radu navigatora: znakovi automobila su skakali po karti. Bloger i aj-ti stručnjak Grigorij Bakunov proverio je sistem u blizini Kremlja. Prema njegovim podacima, signali satelita su bili primetno slabiji, prenosi portal Glas Moskve.

Prema mišljenju stručnjaka lista „Nju sajentist“, ruske specijalne službe i ruska vojska koriste „spufing“ — davanje lažnih podataka o koordinatama za navigacione instrumente.

„Standard“ navodi da je „GPS spufing“ veoma snažno oružje u elektronskom ratu. Praktično je nemoguće predvideti napad na vojnu tehniku i dronove. Promena podataka GPS je neprimetna do poslednjeg trenutka, javlja televizija „360“.