Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Anđelković: Paljenje srpske zastave korak ka terorizmu

YT Printscreen

Anđelković: Paljenje srpske zastave korak ka terorizmu

Bošnjački ekstremisti znaju svoje korene, znaju da su srpskog porekla, a najviše ih to boli. Da bi se shvatila ta ideologija dobro je čitati dela Meše Selimovića, smatra Anđelkovića

Politika
Izvor: RTRS

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je da paljenje srpske zastave, kome je prethodio napad na srpskog premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici, predstavlja korak ka terorizmu, jer "onaj koji danas pali zastavu sutra će ući u crkvu i izvršiti pokolj nad ljudima koji su se tu zatekli".

On je u izjavi rekao da je mržnja koju deo Bošnjaka u BiH oseća prema Srbima, Republici Srpskoj, Srbiji i svemu što je srpsko i koja je svoj manifest imala i u paljenju zastave "identitetskog porekla" i konstatovao da "to nije samo mržnja prema drugima već prema jednom delu sebe".

"Bošnjački ekstremisti znaju svoje korene, znaju da su srpskog porekla, a najviše ih to boli. Da bi se shvatila ta ideologija dobro je čitati dela Meše Selimovića... onda se cela stvar bolje razume", smatra Anđelković.

On je naglasio da se sva ekstremna ponašanja i činjenja Bošnjaka u BiH ne mogu odvojiti od pitanja "identitetske nezaokruženosti i nedefinisanosti Bošnjaka".

"Oni neće da priznaju šta su im koreni već izmišljaju razne stvari, a znaju da su neistina i onda mrze i sebe i druge", ocenio je Anđelković.

Prema njegovim rečima Evropska unija, ukoliko zaista drži do svojih evropskih vrednosti mora pritisnuti Sarajevo da nešto promeni, jer se tako, kako je rekao, ne bori samo za evropske vrednosti, nego i protiv terorizma.

"Dok god se ratna atmosfera i psihoza ne eliminiše neće se učiniti ništa na eliminisanju opasnosti koja svima preti", rekao je Anđelković.

On je ukazao da vlasti u BiH same ništa ne čine i nisu učinile da suzbiju takve pojave.

"U krajnjem slučaju i ne mogu da preduzimaju, jer je bošnjačka elita bila u savezu sa tim istim koji danas šire terorističku zarazu. Devedesetih godina oni su svi bili na istom frontu protiv Srba,a onda su se podeleli tako što jedni deluju više evropski i civilizovano, dok drugi nastavljaju sa ekstremizmom", upozorio je Anđelković.

Kako je podvukao tu se u velikoj meri, u prenesenom smislu radi o porodičnim odnosima i dok god "neko sa strane ne izvrši pritisak da se tome stane na put ili da se bar počne borba protiv toga ništa se neće promeniti".

"Mislim, pre svega, na EU, jer je i ona ugrožena. Ako se od BiH pravi terorističko leglo samo je pitanje vremena kada će krenuti islamističke falange i na Zapad, ne samo na Istok kao što sada idu i kada će ta opasnost biti preusmerena, ne samo na Srbe, nego na London, Pariz i vodeće evropske zemlje", rekao je Anđelković.

On je istakao da bezbednosne službe u BiH teško mogu pratiti i amortizovati opasnost koja proističe iz činjenice da su na stotine i možda više od 1.000 ljudi boravili na ratištima Sirije i da su se vratili, kao i da postoje centri za njihovu obuku i indoktrinaciju, posebno jer se sve to dešava uz prećutkivanje političke elite u Sarajevu.

"Naprosto, teško je kontrolisati situaciju i izmeniti kontekst koji se stvara u muslimanskom delu BiH,a taj kontekst je da se i dalje toleriše mržnja, netrpeljivost i jedna vrsta hegemonističkog stava prema Republici Srpskoj i Srbiji", rekao je Anđelković.