Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Anketa: SDP sve više HDZ-u, Mostu raste rejting

Zoran Milanović Foto: Tanjug

Anketa: SDP sve više HDZ-u, Mostu raste rejting

Da su u Hrvatskoj održani parlamentarni izbori početkom juna (uz izlaznost 52-58%),​ SDP bi bio relativni pobednik.

Politika
Autor: NB, Jutarnji.hr

Prema mesečnom istraživanju "CRO Demoskopa", koje je sprovedeno od 1. do 3. juna, situacija na hrvatskoj političkoj sceni u dobroj meri je izmenjena u odnosu na protekli mesec. Sada je SDP popularniji od HDZ-a, dok je Most zaustavio tonjenje, ali ih je ipak pretekao Živi zid.

Da su u Hrvatskoj održani parlamentarni izbori početkom juna (uz izlaznost 52-58%), SDP bi bio relativni pobednik. Tako bi bio SDP dobio 30,5% svih glasova, dok je lani u isto vreme imao podršku od 24%. Sada je HDZ druga najpopularnija stranka u našem susedstvu. Nju bi sad podržalo 26,3% glasača, a prošle godine u junu uživali su rejting od 30,2%.

Za treće mesto među najpopularnijim političkim opcijama u Hrvatskoj već duže vreme se bore Živi zid i Most. Trenutno je Živi zid treći s podrškom od 7,4 odsto, a Most je četvrti sa 6,4 odsto. Tako je Most nakon pet meseci pada izborne podrške zaustavio negativni trend te smanjio razliku u odnosu na Živi zid. Ako je suditi prema ovim pokazateljima, čini se da su aktualni događaji u vezi sa Vladom RH naštetili izbornoj podršci HDZ-u, a Mostu i SDP-u doneli pozitivne učinke.