Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"Antiruski front se raspada"

Junker i Putin Foto: kremlin.ru

"Antiruski front se raspada"

Nemački renomirani nedeljnik "Špigl" navodi da sankcije Rusije nisu donele ništa dobro EU, kao i da je sve više protivnika produženja sankcija

Politika
Izvor: Sputnjik

Sankcije protiv Rusije nisu donele nikakve rezultate zapadnim zemljama, antiruski front u Evropi se raspada, piše Špigl.

Nemački list navodi da je Vladimir Putin izašao sa veoma veštim potezom, izjavivši da bi Moskva mogla da ukine recipročne mere protiv EU, ako bi u mirnom rešenju situacije u Ukrajini bio primećen progres. Prema rečima ruskog predsednika EU za to treba da dâ Rusiji garancije i izvrši pritisak na Kijev.

Reči ruskog predsednika mogu da oslabe uverenost EU u neophodnost sankcija, tim pre što ne dele sve zapadne države antiruska raspoloženja. Iako Poljska i zemlje Baltika izražavaju oštar stav prema Moskvi, Francuska, Nemačka i Italija se već odavno zalažu za postepeno ukidanje sankcija, navodi autor članka.

Pošto se nisu ostvarile nade Zapada u politički uticaj sankcija, evropski lideri su sve više skloni tome da je Moskvu lakše podstaći na ustupke uz pomoć malih nagrada, a ne kaznenim merama, naglašava list.

- Naredno produženje sankcija EU može biti poslednje - piše autor članka.

Kako navode kritičari antiruskih mera, Moskva ne može sama da obezbedi realizaciju Minskog sporazuma, jer su u proces uključene i ukrajinske vlasti. Jedan broj posmatrača u Briselu navodi da je Kijev zainteresovan da antiruske sankcije traju što duže, zaključuje autor.