Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Austrija: Raste podrška za izlazak iz EU

pixabay.com

Austrija: Raste podrška za izlazak iz EU

Trenutno 51 odsto Austrijanaca želi da zemlja ostane u EU, dok je 45 procenata njih reklo da bi zemlji bilo bolje izvan EU

Politika
Autor: Agencije/NB

U Austriji je posle Bregzita sve manja podrška članstvu zemlje u EU, pokazuju rezultati danas objavljenog istraživanja, prenose bečki mediji.

Članstvo Austrije u EU trenutno podržava svega još 51 odsto, dok 45 odsto veruje da bi Austriji bilo "bolje bez EU". Među pristalicama Slobodarske stranke Austrije (FPO) čak je 84 odsto za istupanje iz EU.

- Poverenje u EU je u Austriji veoma poljuljano i preti i kod nas podela u zemlji. Potrebno je da domaća politika deluje - prokomentarisala je vođa studije Kristina Macka rezultate istraživanja.

Istraživanje pokazuje da su birači FPO većinski evroskeptici, dok u ostalim strankama veći deo podržava članstvo u EU.

Međutim zanimljivo je da u vladajućoj Socijaldemokratskoj partiji (SPO) već 24 odsto birača misli da bi bilo bolje po Austriju da je van EU, a među pristalicama Narodne partije (OVP) evroskeptika je 33 odsto.

Ukupno gledano 18 odsto Austrijanaca smatra da Austrija treba u svakom slučaju da istupi iz EU, dok je 31 odsto za razmatranje tog pitanja. I u ruralnim sredinama bi trenutno 53 odsto građana glasalo za istupanje Austrije iz EU.

Na drugoj strani, samo 29 odsto Austrijanaca smatra odluku Britanaca ispravnom, a 35 procenata očekuje posledice po Austriju, dok 12 odsto očekuje i posledice po ličnu situaciju. Takođe devet odsto Austrijanaca očekuje negativne posledice po tržište rada Austrije.

Britanski nacionalisti pomenuli su Austriju kao mogućeg sledećeg kandidata za istupanje iz EU, što su vladajuće stranke negirale, ali ovo istraživanje pokazuje da bi referendum mogao biti prihvaćen u stanovništvu.