Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
BABO (OPET) deli Sarajevo! Bošnjaci mu još nisu oprostili RAZLAZ SA ALIJOM!

Fikret Abdić Babo/ Foto: kurir.rs

BABO (OPET) deli Sarajevo! Bošnjaci mu još nisu oprostili RAZLAZ SA ALIJOM!

Fikret Abdić, poznatiji kao Babo, nakon 23 godine pojavio se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Politika
Izvor: Agencije, Nova borba

Kao što je bilo za očekivati, pojavljivanje novoizabranog načelnika opštine Velika Kladuša Fikreta Abdića Babe u Sarajevu u parlametu Bosne i Hercegovine izazvalo je brojne reakcije.

Naime, svi načelnici opština iz Unsko-sanskog kantona napustili su danas salu parlamenta kada je Abdiću uručen sertifikat Centralne izborne komisije BiH za mesto načelnika Velike Kladuše.

"Fikret Abdić je osuđeni ratni zločinac. Dogovorili smo se da uradimo ovako i ne znam kakvi će odnosi s opštinom Velika Kladuša biti u narednom periodu", rekao je načelnik Bosanske Krupe Armin Halitović.

Ipak, deo prisutnih, novoizabranog načelnika Velike Kladuše je pozdravilo aplauzom, a to je njegov prvi dolazak u Sarajevo posle 1993. godine, odnosno otkako je Abdić osnovao "Autonomnu oblast Zapadnu Bosnu" i politički se razišao sa Alijom Izetbegovićem.

On je osuđen u Karlovcu za ratne zločine na 20 godina zatvora, a na slobodu je izašao nakon dve trećine odlsužene kazne.

Bošnjačke elite mu očito još nisu oprostile "rastanak" sa Izetbegovićem, kojem je Abdić praktično prepustio mesto bošnjačkog člana Predsedništva BiH nakon prvi višestranačkih izbora u toj zemlji.