Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Beč i Budimpešta okončali granične sukobe

Foto: flickr.com

Beč i Budimpešta okončali granične sukobe

Mađarska neće i dalje preuzimati tražioce azila iz Austrije u skladu sa Dablinskim pravilima, ali je Austrija izrazila spremnost da uputi bezbednosne snage i Mađarskoj pomogne u zaštiti spoljne granice prema Srbiji

Politika
Izvor: Tanjug

Diplomatsko zahlađenje između Beča i Budimpešte zbog graničnih kontrola koje je uvela Mađarska na ulazu na svoju teritoriju, očigledno je rešeno, pošto je mađarski premijer Viktor Orban poručio "problem je rešen".

Iz kabineta mađarskog premijera rečeno je bečkom dnevniku "Prese" da je problem rešen i da saradnja u migrantskoj krizi funkcioniše odlične.

Već idućih dana može se računati sa prvim rezultatima austrijsko-mađarske radne grupe, naglašeno je iz Orbanovog kabineta.

Mađarska neće i dalje preuzimati tražioce azila iz Austrije u skladu sa Dablinskim pravilima, ali je Austrija izrazila spremnost da uputi bezbednosne snage i Mađarskoj pomogne u zaštiti spoljne granice prema Srbiji, prenosi "Prese" dobijeni odgovor iz Budimpešte.

U sredu je ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Sobotka oštro kritikovao granične kontrole Mađarske na međi prema Austriji, koje su izazvale kolone automobila dužine do 30 kilometara. Istovremeno Austrija poručuje da će ona nastaviti sa svojim kontrolama na prelazu Nikelsdorf.

Hans Halbauer iz komande policije u pokrajini Burgenland kazao je da će te kontrole biti nastavljene na neodređeno vreme. Svako vozilo se najpre kontroliše vizuelno, a potom, ako postoji neka sumnja, i detaljnom pretragom.

Razlog za kontrole na austrijskoj strani su, kako naglašava Ministarstvo unutrašnjih poslova, neprestani rast talasa ilegalnih migratana.