Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Berlin udario na "nelegitimne" bankarske transakcije

Foto: sxc.hu

Berlin udario na "nelegitimne" bankarske transakcije

Nemački mediji su ove nedelje izvestili da je država zbog tih operacija od 2011. godine gubila oko milijardu evra godišnje (1,2 milijarde dolara)

Politika
Izvor: Tanjug

Zvanični Berlin je danas udario na "nelegitimne" finansijske operacije koje sprovode banke, poput Komercbanke, a koje pomažu stranim investitorima u obmanama vezanim za porez.

"Te operacije su možda legalne, ali ih mi ne smatramo legitimnim", izjavio je nemački ministar finansija Volfgang Šojble, prenosi agencija Frans pres.

Ove transakcije pomažu stranim investitorima da plate manje poreze na dividende putem privremenog transfera nemačkih akcija koje investitor ima na nemačku banku.

Strani investitori podležu u Nemačkoj porezu po odbitku na dividendnu dobit ostvarenu na njihovim nemačkim akcijama. Ali, da bi zaobišli 15-procenti porez, oni jednostavno prenesu svoje vlasničke udele na neku banku kao što je Komercbanka, koje uživaju povoljniji poreski režim koji važi za domaće investitore.

Nemački mediji su ove nedelje izvestili da je država zbog tih operacija od 2011. godine gubila oko milijardu evra godišnje (1,2 milijarde dolara), navodi francuska agencija.

Portparolka u nemačkom Ministarstvu finansija nije potvrdila ovu cifru, ali je navela da će biti pokrenuto pitanje u vezi sa Komercbankom, u kojoj država još uvek ima 15-procentni udeo nakon spasilačkog paketa iz 2008. godine.

"Mi smatramo te operacije nezakonitim, jer je njihova svrha izbegavanje poreza na dividende", dodala je ona.

Komercbanka je u saopštenju navela da obavlja 100.000 finansijskih transakcija dnevno, i da se "u tom kontekstu, neizbežno suočava sa takvim 'zaobiđi porez' situacijama".

"Putem našeg internog sistema i kontrole, obezbeđujemo da se svi poslovi obavljaju u skladu s važećim zakonima", dodaje se u saopštenju.

Predlog zakona o zabrani ovih operacija, koje se u finansijskom žargonu nazivaju kum-kum transakcijama, tek treba da dođe u parlament, a ako dobije "zeleno svetlo" važiće retroaktivno od 1. januara 2016. godine, prenosi Frans pres.