Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Bez ćiriličnih saobraćajnih tabli u Hercegovini "zbog vandala"

Nove table samo na latinici u Hercegovini/ Foto: bljesak.info

Bez ćiriličnih saobraćajnih tabli u Hercegovini "zbog vandala"

U Hercegovačko- neretvanskom kantobu nezakonito sklinuli ćirilicu sa saobraćajih znakova, da bi se "zaštitili od vandala".

Politika
Izvor: Blic, Bljesak.info

Nadležni Hercegovačko- neretvanksog kantona su sklonili ćirilične natpise sa saobraćjnih znakova, kako bi te table sačuvali od vandala, navode iz tog kantona.

Iako je to nezakonito rešenje, za njih se očito ova opcija učinila kao jedina praktična, s obzirom da su znakovi sa dvojezičnim natpisima već nekoliko godina unazad konstantno uništavani.

Primera radi, prošle letnje sezone u Zvirovićima, naselju u čapljinskoj opštini koje se nalazi na petlji autoputa Međugorje na koridoru Vc, dvojezične saobraćajne table nisu mogle da opstanu ni po mesec dana.

Ćirilica nepoželjna već godinama

Ovo je samo jedan od primera, a više ovakvih slučajeva uništenja znakova zbog ćiriličnih natpisa, su godinama unazad beleženi i na područjima opština Čapljina i Široki Brijeg.

Na većini uništenih tabli vandali bi sve ćirilične napise prešarali sprejem.

Inače, u Pravilniku o saobraćajnim znakovima u BiH, koji je stupio na snagu još 1. januara 2007. godine, se jasno navodi da natpisi na svim saobraćajnim znakovima trebaju biti ispisani latinicom i ćirilicom.

Vandali koji su uništavali saobraćajne znakove u najvećem broju slučajeva nikada nisu pronalaženi.