Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
BEZ SAGLASNOSTI o vetu Bošnjaka na vojnu neutralnost Srpske

Banja luka Foto: N1

BEZ SAGLASNOSTI o vetu Bošnjaka na vojnu neutralnost Srpske

Veće naroda Republike Srpske nije postiglo saglasnost o vetu Kluba Bošnjaka na Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, pa će ovo pitanje razmatrati u narednih sedam dana Zajednička komisija Veća naroda i Narodne skupštine

Politika
Izvor: Tanjug/ RTS

Ukoliko ni tada ne bude dogovora, konačnu reč o tom dokumentu će dati Ustavni sud Srpske, prenela je RTRS.

Predsedavajuća Veća naroda Nada Tešanović je navela da bi zajednička komisija trebalo da zaseda sedam dana od zakazivanja sednice.

Potpredsednik Veća iz reda bošnjačkog naroda Kemo Čamdžija rekao je da je Klub Bošnjaka pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, jer je za taj narod Rezolucija o vojnoj neutralnosti neprihvatljiva.

On je rekao da je jedino Klub Bošnjaka podržao ovakvu odluku, dok su tri delegata iz Kluba Hrvata i ostali bili protiv.

"To nije neobično, s obzirom na dosadašnju praksu. Važno je da ova rezolucija nije samo deklaracija, već rezolutno obavezuje i naređuje institucijama i organima Srpske da prestaju da važe svi ranije doneseni akti o pristupanju NATO savezu i svim drugim oblicima vojne saradnje", rekao je Čamdžija.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 18. oktobra Rezoluciju o vojnoj neutralnosti kojom se definiše neutralnost Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze.