Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
BiH parafirala SSP

Foto: RTRS

BiH parafirala SSP

Sporazum su parafirali šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak i šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Lars-Gunar Vigemark

Politika
Izvor: RTRS

U Sarajevu je parafiran izmenjeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i njenih država članica i BiH.

Sporazum su parafirali šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak i šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Lars-Gunar Vigemark.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark je nakon potpisivanja Sporazuma istakao da će tekst ovog protokola prvi put danas popodne biti predstavljen zemljama članicama EU.

On je ocenio da je reč o dobrom sporazumu za sve strane i pozdravio što su svi politički akteri postigli konsenzus oko ovog pitanja. On je, takođe, pozvao sve političke subjekte da iskoriste ovaj zamah u putu evropskih integracija i da nastave veoma važan aspekt sprovođenja reformi.

Šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak je nakon potpisivanja ocenio da je reč o važnom trenutku za BiH i da je ovo veoma važan korak u putu evropskih integracija.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović je ocenio da je otklonjena jedna od ključnih prepreka na putu za EU, istakavši da "očekujemo pozitivne signale" iz Brisela te dodao da preostaje značajan deo posla da kroz razne projekte i uz pomoć Svetske banke pomogne najosjetljivijim sektorima.

Parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, uslov je za najavljenu nemačku pomoć poljoprivredncima u BiH, radi smanjenja negativnih efekata Sporazuma, ali i za potpisivanje Pisma namjere sa MMF – om o kreditu za BiH.

SSP bi trebalo da stupi na snagu 1. januara iduće godine.