Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Bler kao pregovarač za Bregzit

Toni Bler/ Foto: dailymail.co.uk

Bler kao pregovarač za Bregzit

Prema stavu Tonija Blera, evroskeptični "ministar za Bregzit" bio bi pogrešan izbor za vođenje pregovora sa EU.

Politika
Izvor: Agencije

Nekadašnji premijer Velike Britanije Toni Bler rekao je da bi mogao da bude glavni pregovarač za izlazak Velike Britanije iz EU što, kako je naglasio, zahteva "ozbiljno državništvo".

Britanski medij Dejli telegraf prenosi Blerove reči: "Naša nacija je u opasnosti. Kako bi nam se omogućilo da bezbedno prođemo kroz ovo, moramo da budemo odrasli u našoj politici, da nastavimo sa mirnoćom i bez gorčine jer je naša budućnost kao nacije u svetu i kao samog Ujedinjenog Kraljevstva ulog".

Prema stavu Tonija Blera, evroskeptični "ministar za Bregzit" bio bi pogrešan izbor za vođenje pregovora sa EU.

"Pregovori će biti neverovatno komplikovani, sa hiljadu đavola u svakom detalju. To zahteva ozbiljno državništvo", upozorio je Bler u tekstu koji će, ocenjuje Dejli telegraf, "neizbežno biti viđen kao ponuda Blera da učestvuje u pregovorima".

Bivši britanski premijer dovodi u pitanje da li je "zaista razumno" da ministar, koji se zalagao za izlazak Britanije iz EU, bude nadležan za vođenje pregovora oko Bregzita.

Umesto toga, kako ocenjuje, glavni pregovarač mora da ima "visok nivo osećaja za stvari oko kojih se može postići kompromis, stvari koje su crvene linije".

On je naveo da bi "Britanija trebalo da drži sve opcije otvorene" istakavši da "to nije argument za drugi referendum".

"Zapravo, narod ima pravo da promeni svoje mišljenje, ali to nije za sada", naveo je Bler.

On je, takođe, osudio "podrugljive ispade" lidera britanske evroskeptične stranke UKIP i pokreta za Bregzit Najdžela Faraža u Evropskom parlamentu, ranije ove nedelje, i upozorio britansku vladu da ne "potcenjuje štetu", koju će to izazvati.