Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Bošnjaci iz Foče kandidovali Erdogana za Nobela

REdžep Tajip Erdogan Foto: tccb.gov.tr

Bošnjaci iz Foče kandidovali Erdogana za Nobela

On je u noći neuspelog vojnog puča, uz pomoć naroda odbranio demokratiju, vladavinu prava i pravnu državu, prenosi portal Klix.ba

Politika
Izvor: klix.ba

Bošnjaci iz Foče odlučili da turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana predlože za Nobelovu nagradu za mir, sa obrazloženjem da je on u noći neuspelog vojnog puča, uz pomoć naroda odbranio demokratiju, vladavinu prava i pravnu državu, preneo je sarajevski portal Klix.ba.

"Na principima tvorca moderne Turske, Kemala Ataturka, očuvana je demokratska, sekularna, moderna i snažna država u kojoj se u potpunosti poštuju ljudska prava i slobode, koja garantuju ravnopravnost svih stanovnika Republike Turske", navodi se u saopštenju za medije Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" - Foča i udruženjima demokratskih pravnika u BiH i Bosansko-turskim prijateljstvom BOSFOR.

Ističu da je Erdogan sa svojim saradnicima uspeo da suzbije siromaštvo i kriminal, podigne privredni i ekonomski rast Turske uvrštavajući je u 15 najrazvijenih zemalja svijeta.

"U velikoj meri je suzbio kriminal i nerede koji doprinose miru i stabilnosti svetske zajednice (UN). Republika Turska je postala ponovo nada spasa za brojne ugrožene narode i države u svetu punom nepravdi i velikih opasnosti", navodi se i dodaje da sve što Erdogan čini u poslednjih 15-20 godina doprinosi da Turska postaje kuća mira i slamka spasa, na kraju 20. i početkom 21. veka, za brojne izbeglice iz mnogih ratom zahvaćenih zemalja.

Inače, ovaj predlog kandidature Erdogana za Nobelovu nagradu za mir su potpisali Ismet Hotović, predsednik Preporoda Foča-Paunci, profesor dr Hasan Balić, predsednik UDPBIH, Rizvan Halilović, predsednik UBTP BOSFOR.