Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
 Brazilski predsednik: Vratiću ekonomiju na pravi put

v.d. predsednika Brazila, Mišel Temer/ Foto: newslanes.com

Brazilski predsednik: Vratiću ekonomiju na pravi put

Njegov šef osoblja Eliseu Padiha ocenio je da se nova vlada suočava sa "izazovnom" listom stvari koje treba uraditi

Politika
Izvor: Tanjug

V.d. brazilskog predsednika Mišel Temer izjavio je danas da će najveću ekonomiju Latinske Amerike "vratiti na pravi put" nakon što je 13-ogodišnja levičarska vlast okončana posle niza kriza.

Temer je, tokom predsedavanja prvim sastankom kabineta, rekao da su njegovi prioriteti uspostavljanje pouzdanije vlade, balans u finansijama kako bi se rešila recesija, i iskorenjivanje korupcije.

"Želim da zemlju vratim na pravi kolosek", rekao je Temer za nedeljnik "Epoka" u prvom intervjuu, koji je dao kao predsednik nakon što je preuzeo dužnost posle suspenzije Dilme Rusef.

Njegov šef osoblja Eliseu Padiha ocenio je da se nova vlada suočava sa "izazovnom" listom stvari koje treba uraditi, preneo je AFP.

"Živimo u najgoroj ekonomskoj krizi u istoriji Brazila", poručio je on na konferenciji za novinare i dodao da je rešenje iskorenjivanje korupcije i povećanje efikasnosti.

Ministar finansija Henrike Mireljes rekao je da će njegov prioritet biti da se smanji potrošnja, ali je obećao da neće ugasiti popularne socijalne programe.

Rusef je 12. maja suspendovana sa dužnosti kako bi se suočila sa postupkom utvrdijvanja tačnosti optužbi da je prekršila poreske zakone i propise o korišćenju budžetskih sredstava.