Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Bregzit: Mladi i bogati za ostanak, stariji i siromašni za izlazak

Brexit/ Ilustracija: catholicherald.co.uk

Bregzit: Mladi i bogati za ostanak, stariji i siromašni za izlazak

Britanski magazin "Ekonomist" objavio istraživanje po kome se mladi opredeljuju za ostanak u EU, dok su stariji i siromašniji pre za izlazak

Politika
Izvor: Tanjug

Imućni i mladi Englezi glasaće danas za ostanak u Evropskoj uniji, a većina starijih i siromašnih će reći da Britanija treba da izađe iz Unije, dok je među ženama najveći broj neopredeljenih - 18 odsto.

To je pokazao grafikon objavljen u britanskom magazinu Ekonomist, prema kome 48 posto siromašnih Britanaca želi izlazak iz unije, a 30 odsto njih želi da Britanija ostane u EU, dok 16 odsto te poopulacije nema stav o ovom pitanju.

Za ostanak Britanije u EU je i 49 posto bogatih ispitanika, a 11 odsto je neopredeljeno.

Većina starijih, 58 posto ispitanih, se izjasnila da njihova zemlja treba da napusti EU, dok su se mladi velikom većinom od 63 posto izjasnili da je budućnost Britanije unutar unije.

Među ženama je zabeležen najveći broj neopredeljenih, 18 posto. Britanke koje imaju stav o ovom pitanju, u 40 posto slučajeva žele da napuste uniju.

Muška populacija je podeljena, pa tako 45 posto njih je za ostanak a 42 posto za izlazak iz Unije.

Grafikon prikazuje i stav simpatizera vladajućih i opozicionih stranaka, koji su se izjasnili u skladu sa stavovima svojih lidera iskazanih kroz kampanju.