Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Bregzit: Slabija EU znači jaču Rusiju

YT Printscreen

Bregzit: Slabija EU znači jaču Rusiju

Jedina zemlja koja bi želela da napustimo EU je Rusija, rekao britanski šef diplomatije Filip Hamond

Politika
Izvor: B92.net

U proteklih nekoliko nedelja veliki broj svetskih lidera komentarisalo je mogućnost izlaska Velike Britanije iz EU, a većina njih želi ostanak Britanaca.

- Ako je za zemlje, koje su vam bliske, sa kojima imate specijalnu vezu, možda bolje da ostane u EU, onda vredi obratiti pažnju - rekao je američki predsednik Barak Obama.

“Velikoj Britaniji je potrebna Evropa, i Evropi je potrebna Britanija“, rekao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

A šta je na ovo imao da kaže ruski predsednik Vladimir Putin, piše BBC. - Apsolutno ništa, Kremlj još nije progovorio kada je o ovome reč - navodi se u tekstu.

Britanski premijer Dejvid Kameron ranije je izjavio da bi Putin “bio srećan“ ako Britanija napiusti EU.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Filip Hamond je čak bio i direktniji.

- Jedina zemlja koja bi želela da napustimo EU je Rusija. I to nam govori ono što treba da znamo - rekao je on.

Ipak, ruski zvaničnici nisu komentarisali direktno ove navode.

- Rusiju za sve krive. Ne samo Velika Britanija već ceo svet. Uzmimo, na primer, predsednički kampanju u SAD, i tamo nas spominju. To nije iznenađenje za nas. Ali Rusija nema apsolutno ništa sa Bregzitom. Nismo uključeni u proces i nemamo interesovanja za to - rekla je potparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Kako BBC piše, Rusija zaista nije uključena, i ruski građani neće glasati na referendumu, ali “nije zainteresovana“ je nešto što izaziva debatu.

- Ako postoji Bregzit, ako postoji kriza u EU, to će biti pobeda lokalne propagande. Kalkulacija Kremlja je jednostavna: Bregzit – slabija EU – jača Rusija - rekao je profesor moskovske Visoke škole za ekonomiju Sergej Medvedev.

Kako kaže ono što je loše za EU, dobro je za Rusiju. - Tako je jednostavno, oni ne razmišljaju dalje, za njih je sve ili-ili - dodao je on.