Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Britanci ualze u "foto-finiš" referendumske kampanje

Foto: wharton.upenn.edu

Britanci ualze u "foto-finiš" referendumske kampanje

Novine na Ostrvu podržale izlazak, ili ostanak u EU, premijer Kameron izjavio da posle sutrašnjeg glasanja ništa više neće biti isto

Politika
Autor: Agencije/NB

Protivnici i pobornici izlaska Britanije iz Evropske unije ušli su danas u završnicu kampanje pred sutrašnji referendum na kome će građani odlučiti o ostanku njihove zemlje u Uniji i tako posredno oblikovati i budućnost Evrope.

Prema poslednjem srednjem rezultatu anketa javnog mnjenja na sajtu Šta Ujedinjeno kraljevstvo misli, kampanja za ostanak ima malu prednost od 51 odsto u odnosu na 49 odsto podrške za izlazak iz EU..

Premijer Dejvid Kameron koji se zalaže za ostanak u EU dao je seriju intervjua kako bi još jednom poslao poruku pre nego što sutra ujutro budu otvorena glasačka mesta.

- Niko ne zna šta će se dogoditi - rekao je Kameron Fajnenšel tajmsu. - Verujem da će to u svakom slučaju biti konačna odluka, Britanija neće hteti da još jednom prolazi kroz ovo - dodao je premijer.

U poslednjem pokušaju da privuku neopredeljene glasače, koji bi mogli odneti prevagu na ovu ili ovu stranu, predstavnici kampanja za i protiv će danas održati i skupove u Londonu.

Oni će se onda ponovo naći na završnoj televizijskoj debati na Kanalu 4 u kojoj će učestvovati lider Partije za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva i pristalica izlaska iz EU Najdžel Faraž i bivški škotski prvi ministar Aleks Salmon koji se zalaže za ostanak u Uniji.

Dva dnevna lista danas su takođe na naslovnim stranicama podržala suportstavljene strane, "Dejli mejl" izlazak, a "Dejli miror" ostanak u Uniji.

Ključna pitanja u kampanji bila su ekonomija i imigracija pri čemu je svaka od strana optuživala onu drugu za raspirivanje straha.