Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Bundestag: Turski masakr nad Jermenima je genocid

Foto: wikimedia.org

Bundestag: Turski masakr nad Jermenima je genocid

Stotine građana jermenskog porekla pozdravilo odluku ispred nemačkog parlamenta, turski zvaničnici ogorčeni

Politika
Izvor: B92/Tanjug

Nemački parlament izglasao je rezoluciju po kojoj je turski zločin nad Jermenima 1915. i 1916. godine proglašen genocidom. Tokom glasanja je samo jedan poslanik bio uzdržan a jedan protiv.

Ovakav potez nemačkog parlamenta je bio očekivan, a podržala ga je i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja nije prisustvovala sednici.

Član Levičarske partije Gregor Gisi, koji je kritikovao turske postupke prema Kurdima, rekao je da je “Nemačka bila istorijski saučesnik“ i da je dužna da prepozna masovna ubistva Jermena u Prvom svetskom ratu.

- Moramo ovo nazvati onako kako jeste – genocid. Bundestag ne bi trebalo da dozvoli da ga Turska ucenjuje - rekao je on.

Vesti o odluci nemačkog parlamenta stotine pristalica jermenskog naroda dočekalo je sa olakšanjem ispred Bundestaga.

Turski premijer Binali Jildirim rekao je ranije da bi bilo “iracionalno“ za nemački parlament da odobri takvu rezoluciju, koja će testirati prijateljstvo imeđu dve zemlje. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan već je upozorio da bi se odnosi između Ankare i Berlina pogoršali ukoliko Nemačka prizna zločin nad Jermenima kao genocid.

Ankara je ranije pokrenula jaku kampanju protiv ove rezolucije koja je uključivala i slanje elektronske pošte nemačkim ministrima, međutim, neki od tih poruka zastraživali su političare i pretili novinarima.

Pitanje genocida nad Jermenima je posebno osetljivo u Nemačkoj, pošto ona ima specijalne veze sa Ankarom između ostalog i zbog toga što tri miliona Turaka živi u Nemačkoj, navodi AFP. Bundestag o rezoluciji glasa u osetljivom trenutku kada je Ankara potrebna Nemačkoj i EU kako bi se zaustavio priliv migranata, dok su tenzije visoke povodom niza pitanja, uključujući ljudska prava.

Jermeni tvrde da je milion i po Jermena ubijeno između 1915. i 1917. kada se Osmanlijsko carstvo raspadalo, dok moderna Turska tu tvrdnju odbacuje.