Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ČEKA POTEZ ZAPADA: Lider Severne Koreje odložio odluku o ispaljivanju rakete

Foto: youtube/screenshot

ČEKA POTEZ ZAPADA: Lider Severne Koreje odložio odluku o ispaljivanju rakete

Severnokorejski lider Kim Džong Un čeka da vidi šta će sledeće SAD uraditi i zbog toga je odložio odluku o ispaljivanju raketa u pravcu američke teritorije Guam, izvestili su severnokorejski mediji.

Politika
Izvor: Tanjug

U prvom javnom pojavljivanju u poslednje dve nedelje, Kim je pregledao instrukcije severnokorejskih vojnih snaga, razmatrajući istovremeno plan o ispaljivanju četiri rakete prema Guamu, javila je zvanična severnokorejska agencija KCNA.

"On je rekao da ako Jenkiji ostanu pri svojim ekstremno opasnim i bezobzirnim akcijama na Korejskom poluostrvu, testirajući volju Demokratske Narodne Republike Koreje (DPRK), Pjongjang će doneti važnu odluku, kao što je već objavio", prenosi KCNA.

Na fotografijama priloženim uz izveštaj severnokorejske agencije, Kim Džong Un drži palicu, uz pomoć koje na mapi pokazuje putanju leta raketa koje bi trebalo da budu lansirane sa istočne obale Severne Koreje, i da preko Japana stignu do Guama.

Severna Koreja je u više navrata upozoravala da će napasti SAD i američke vojne baze, i objavljivala je slične fotografije, ali nikada nije došlo do realizacije tih planova, podseća britanska agencija.

Međutim, najnovije pretnje prouzrokovale su eskalaciju tenzija na relaciji Vašington-Pjongjang, a američki predsednik Donald Tramp je poručio da je američka vojska spremna da deluje ako Pjongjang ne postupi mudro.

Američki zvaničnici su, ipak, u proteklih dana zauzeli nešto pomirljiviji ton, pri čemu je američki državni sekretar Reks Tilerson, upitan za odlaganje napada Severne Koreje, rekao da je na lideru Pjonganga da odluči da li želi pregovore sa SAD.

"Nastavljamo da budemo zainteresovani za pronalaženje načina za dolazak do dijaloga, ali to zavisi od njega", rekao je Tilerson novinarima.

Portparolka Stejt departmenta Heder Noert je izjavila da odluka Severne Koreje o odlaganju nije dovoljna, i da Pjongjang mora da pokaže da je spreman "na denuklearizaciju Korejskog poluostrva".