Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
CG mediji: Rusija zabrinuta zbog uvlačenja zemlje u NATO

Milo Đukanović/ Foto: rtcg.me

CG mediji: Rusija zabrinuta zbog uvlačenja zemlje u NATO

Duma je u obraćanju podržala ideju o formiranju Balkanskog saveza neutralnih država, za koju se u Crnoj Gori zalaže Demokratski front.

Politika
Autor: Agencije

Crnogorski list "Pobjeda" piše da su poslanici Dume ozbiljno zabrinuti zbog uvlačenja Crne Gore u Nato.

Ruski zvaničnici smatraju da takva politika unosi raskol u crnogorsko društvo i stvara visok stepen socijalno-političke napetosti u toj zemlji navodi se u obraćanju ruske Dume parlamentarcima Cme Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, kao i parlamentima država članica NATO -a i OEBS-a, piše "Pobjeda".

Nacrt obraćanja, koje je predložio Komitet za međunarodna pitanja, juče je Duma usvojila na plenarnoj sednici.

"U cilju sprečavanja daljeg razvoja najnepovoljnijeg scenarija u Crnoj Gori poslanici Državne dume se obraćaju sa svesrdnim apelom parlamentarcima država članica NATO-a da postanu svesni posledica po evropsku bezbednost u slučaju ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO u i da podrže zahteve najkrupnijih opozicionih snaga Crne Gore usmerene na održavanje opštenarodnog referenduma, ostavljajući građanima te zemlje da slobodno izaberu svoju budućnost", navodi se u tekstu obraćanja, u koji je Pobjeda imala uvid.

Osim toga, u obraćanju se navodi da treba aktivirati neposredan dijalogu okviru bilateralnih parlamentarnih kontakata i u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a u vezi sa razmeštanjem američkih sistema protivraketne odbrane na teritoriji zemalja Istočne Evrope i politikom širenja NATO-a u Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi.

Vredno pomena je i to da je Duma u obraćanju podržala ideju o formiranju Balkanskog saveza neutralnih država, za koju se u Crnoj Gori zalaže Demokratski front.

Poslanici Državne dume pozdravljaju inicijativu balkanskih političara o stvaranju takozvanog Balkanskog vanblokovskog saveza uz učešće Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine kao neutralnih suverenih država sa ciljem da on postane temelj arhitekture regionalne bezbjednost! navode iz ruskog parlamenta, navodi Pobjeda.