Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
CG: Odblokiran rad Skupštine

Foto: rtcg.me

CG: Odblokiran rad Skupštine

U poslednjih šest meseci crnogorski parlament nije usvojio niti jedan zakon!

Politika
Izvor: RTCG

Tokom ove nedelje trebalo bi da bude održana sednica Kolegijuma predsednika Skupštine, koju će sazvati i njom predsedavati vd predsednika parlamenta Milutin Simović. Na sednici bi, prema saznanjima podgoričkih Dnevnih novina, trebalo da se razgovara o nastavku rada parlamenta i prioritetima u radu.

Većina poslaničkih klubova smatra da je proteklih pola godine rad parlamenta bio blokiran i da se taj luskuz više ne može dozvoliti. U skupštinskim fiokama se nalaze stotine zakona, odluka i izveštaja, koji čekaju na usvajanje.

Neki od zakona su na čekanju tri-četiri godine, a u poslednjih šest meseci nije usvojen ni jedan zakon, što je za jedan parlament nedopustivo i što, u stvari, predstavlja totalnu blokadu zakonodavne vlasti, blokadu kontrolne i nadzorne uloge Skupštine. Sagovornici Dnevnih novina saglasni su da Skupština mora da se vrati svom redovnom ritmu rada i donošenja odluka.

Parlament čeka i donošenje odluke o privremenom odboru za praćenje izbora. Sve institucije su završile svoj deo posla, jedino parlament pod čijim okriljem će odbor raditi nije. To bi trebalo da bude jedan od prioriteta parlamenta. Prioritet je i izbor predsednika Skupštine, ali se u ovom trenutku ne može tačno reći kada će to biti, jer slede konsultacije na partijskim organima, predlaganje kandidata, pa rasprava i izbor. U Skupštini će se uskoro raspravljati i inicijativi 36 poslanika za smenu potpredsednika Branka Radulovića.