Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
CG: Predsednika albanske skupštine sačekao transparent "Kosovo je srce Srbije" (VIDEO)

Predstavnici opozicije u crnogorskom parlamentu/ Foto: In4s

CG: Predsednika albanske skupštine sačekao transparent "Kosovo je srce Srbije" (VIDEO)

Poslanik opozicione Demokratske narodne partije Crne Gore Milan Knežević se na albanskom jeziku obratio Meti: "Gospodine Meta, Kosovo je srce Srbije, to nemojte nikad da zaboravite".

Politika
Izvor: Agencije, In4s

Predstavici prosrpske opozicije u crnogorskom parlamentu dočekali su predsednika Skupštine Albanije Iljira Metu sa transparentom na kojem je pisalo "Narod Crne Gore priznao te nije, Kosovo je srce Srbije".

Meta je poslanicima Nove i DNP-a, koji su uneli taj transparent ispisan na ćirilici, odgovorio objašnjavajući da će Albanci sa Srbijom imati odnose kao sa Crnom Gorom.

Poslanik opozicione Demokratske narodne partije Crne Gore Milan Knežević se na albanskom jeziku obratio Meti: "Gospodine Meta, Kosovo je srce Srbije, to nemojte nikad da zaboravite".

Dodao je da je Meta posredovao u razgraničenju Crne Gore i Kosova.

"Svaki kvadratni metar Crne Gore, branićemo svim raspoloživim sredstvima", naglasio je Knežević.


A, kako prenose crnogorski mediji, posebno ih je naljutilo to što je Meta odlikovao premijera Mila Đukanovića Ordenom nacionalne zastave Albanije, koju Nova srpska demokratija zove ordenom Velike Albanije.

"Predsednik albanskog parlamenta je dobrodošao, ali orden je konačni simbolički iskaz nagrađivanja Đukanovića za potez koji je sramota za sve naše pretke, a ljaga je za potomstvo", kazao je poslanik Slaven Radunović.

"Ovim činom želimo da pokažemo da narod Crne Gore nikad nije priznao lažnu državu Kosovo. U Crnoj Gori je čuvana luča Kosova i kosovski mit", rekao je Radunović.

Zato obećavaju da će prva stvar koju će uraditi kad dođu na vlast biti povlačenje odluke o priznanju nezavisnosti Kosova.

Meta, koji je danas prvi put govorio u crnogorskom parlamentu, prosrpskim poslanicima koji su uneli transparent je poručio da Albanija svakodnevno unapređuje odnose sa Srbijom, zbog čega se nadaju da će ih uskoro imati na istom nivou kakvi su sa Crnom Gorom.

“Ja ih uveravam da smo mi koncentrisani da radimo zajedno za dobrobit regiona. To se, bez sumnje, odnosi i na Srbiju. Želim da ih uverim da su odnosi Albanije sa Srbijom u zadovoljavajućem progresu. Nadamo se da će dostići nivo odnosa kakve imamo sa Crnom Gorom”, naglasio je Meta tokom premijernog govora na albanskom jeziku u crnogorskom parlamentu.

A, što se tiče poruke “Narod Crne Gore priznao te nije, Kosovo srce Srbije”, Meta je naglasio da Albanija maksimalno vrednuje odluku Crne Gore da prizna nezavisno Kosovo.

“Odnosi Crne Gore i Albanije su odlučni i primer na Balkanu. Imate sjajnu zemlju koja nam je pri srcu. Albanci nikada neće zaboraviti besu Crne Gore koja je pružila gostoprimstvo hiljadama Albanaca sa Kosova koji '99. godine naišli na gostoprimistvo Crne Gore”, naglasio je Meta.

Dodao je i da mu je čast što je prvi Albanac koji je dobio priliku da na maternjem jeziku govori u crnogorskoj skupštini.

“Ovo je vizionarski korak. Zahvaljujem vam realizaciji vizije Crne Gore kao moderne zemlje koja je integrisana u evroatlanstke strukture”, rekao je Meta, koji je, kako prenose mediji, na kraju dobio gromoglasan aplauz prisutnih poslanika.

Predsedajaviću crnogorske Skupštine nakon smene Ranka Krivokapića, Milutin Simović ranije je ocenio da obraćanje Mete na albanskom, znači da počinje da živi inicijativa da se crnogorskim poslanicima omogući upotreba maternjeg jezika.

“To je mali korak koji će doprinijeti da se Albanci u Crnoj Gori osećaju kao svoji na svome. Multietnički sklad je brend kojim se Crna Gora ponosi", naglasio je.