Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
"CIA odlično znala šta se dešavalo u Turskoj"

CIA logo

"CIA odlično znala šta se dešavalo u Turskoj"

Nesumnjivo je da su Džon Brenan i drugi znali šta se dogodilo u Turskoj i savršeno je jasno da smo mi imali nešto sa tim, rekao bivši šef kancelarije državnog sekretara Kolina Pauela, Lorens Vilkerson

Politika
Izvor: Sputnjik

Direktor CIA Džon Brenan „nesumnjivo“ je znao šta se događa u Turskoj, kaže Lorens Vilkerson, bivši šef kancelarije bivšeg državnog sekretara SAD Kolina Pauela.

"Nesumnjivo je da su Džon Brenan i drugi znali šta se dogodilo u Turskoj i savršeno je jasno da smo mi imali nešto sa tim“, izjavio je Lorens Vilkerson agenciji “Sputnjik”.

"Ili smo mi preko unutrašnjih kanala savetovali na uzdržljivost od toga što se dešava sa vremena na vreme, ili smo, naprotiv, tome jako doprineli, ili nešto između“, dodao je on.

Vilkerson je naveo da SAD odavno koriste pučeve kao standardni politički i vojni mehanizam za smenu problematičnih vlada onih zemalja koje se neprijateljski odnose prema američkim interesima.

Za vreme predsedništva Ronalda Regana pod rukovodstvom CIA i njegovog direktora Bila Kejsija bilo je izvedeno 58 tajnih operacija, saopštio je Vilkerson.

"Zato se na trenutak zamislite. O tome što se sada dešava vaša deca, vaši unuci će čitati kroz 25 godina, kao što sada čitaju o obaranju premijera Irana Mohameda Mosadika 1953. godine. Zar vam se u nekom trenutku ne može učiniti da to se dogodilo i u Karakasu i Kijevu ili u Ankari, Damasku i Bagdadu“, rekao je on.

Vilkerson se nalazio na čelu Stejt departmenta Kolina Pauela od 2002. do 2005. godine.