Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Čović i Izetbegović dogovorili treći entitet?

YT Printscreen

Čović i Izetbegović dogovorili treći entitet?

Detalji dogovora o formiranju trećeg entiteta sa hrvatskom većinom biće objavljeni na jesen nakon lokalnih izbora

Politika
Izvor: RTRS

Bošnjački i hrvatski članovi Predsedništa BiH, Bakir Izetbegović, trenutno predsedavajući, i Dragan Čović, još pre nekoliko meseci su navodno načelno dogovorili stvaranje trećeg entiteta s hrvatskom većinom u BiH, ali će detalji ovog dogovora biti saopšteni posle lokalnih izbora na jesen, piše EuroBlic.

Pozivajući se na, kako se navodi, odlično obaveštene izvore, list piše da je u okviru pregovora koje su prethodnih meseci vodili o Mostaru, Čović i Izetbegović postigli dogovor i o stvaranju posebne hrvatske izborne jedinice kojom bi bilo sprečeno ponavljanje scenarija iz 2006. i 2010, kada je Željko Komšić, zahvaljujući bošnjačkim glasovima, pobeđivao hrvatskog kandidata za člana Predsedništva BiH.

Izmene izbornog zakona kojima bi većinski hrvatski kantoni predstavljali jednu izbornu jedinicu trebalo bi da se pokrenu već počekom sledeće godine, tvrde izvori EuroBlica.

Dodaju da je Izetbegović insistirao da se o ovoj temi javno ne priča do završetka lokalnih izbora, jer je, kako kažu, zabrinut da bi njegov praktični pristanak na stvaranje trećeg entiteta pokvario izborni rezultat Stranke demokratske akcije BiH na čijem je čelu.

Iako su lideri najveće bošnjačke i hrvatske stranke više puta pokušali da demantuju spekulacije prema kojima su u pregovore o Mostaru bila uključena i pitanja koja se tiču ustavne i teritorijalne prekompozicije FBiH, politički analitičar Slavo Kukić za EuroBlic kaže da je gotovo izvesno da su Čović i Izetbegović dogovarali formiranje hrvatske federalne jedinice.

"Indikativno je da su lideri HDZ i SDA odbili da građanima objasne šta su sve dogovorili prethodnih meseci. S obzirom na to da se bliže izbori, jasno je da ni jedan ni drugi ne žele da se o posebnoj hrvatskoj teritoriji u BiH previše priča. Makar do oktobra", rekao je Kukić.

Predsednik Glavnog odbora SDP Saša Magazinović za ovaj list ističe da se istina o onome o čemu su iza zatvorenih vrata razgovarali Izetbegović i Čović, a tiče se hrvatskih zahteva za posebnom teritorijalnom jedinicom, najbolje može videti iz izjava predsednika Glavnog veća HNS Bože Ljubića.

" Ljubić nema problem da otvoreno kaže da se HNS, čiji je Čović predsednik, neće zadovoljiti s ničim manjim nego što je hrvatski entitet. To se, između ostalog, navodi i u deklaraciji HNS iz februara 2015.", podseća Magazinović.

Predsednik Glavnog veća HNS Božo Ljubić za EuroBlic je nedavno izjavio da veruje da će “uskoro doći do promena koje se tiču teritorijalnog preuređenja BiH“.

"Neophodno je uvesti princip koji podrazumijeva da svaki od tri konstitutivna naroda ima federalne jedinice ili entitet sa svojom etničkom većinom", rekao je LJubić, prenela je RTRS.