Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Crna Gora potpisala Protokol o pristupanju NATO-u

Foto: facebookreporter.org

Crna Gora potpisala Protokol o pristupanju NATO-u

"Za deset godina došli smo na korak do članstvo u NATO i na poodmaklom smo putu ka EU. Znači da smo izabrali dobar put", smatra Đukanović

Politika
Izvor: Tanjug

Dvadeset osam članica Alijanse potpisalo je danas u Briselu Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO.

Uoči potpisivanja premijer Milo Đukanović poručio je da današnji dan ima posebnu simboliku za Crnu Goru jer korespondira sa proslavom decenije nezavisnosti te države.

"Čast mi je što imam priliku da vam se obratim u ovom važnom trenutku za moju zemlju. Jednako važnom kao 2.decembra kada ste poslali pozivnicu. Potpisivanjem na nivou ministra spoljnih poslova odali ste veliko priznanje našim naporima na putu do punopravnog članstva", rekao je Đukanović.

Đukanović je kazao da je potpisivanje je Protokola potvrda da je Crna Gora 21. maja 2006. zakoračili pravim putem.

"Za deset godina došli smo na korak do članstvo u NATO i na poodmaklom smo putu ka EU. Znači da smo izabrali dobar put", smatra Đukanović te dodao:

"Potpisivanjem Protokola naš posao se ne završava".

Stoltenberg i Đukanović: Crna Gora u NATO - dobro za region

Posle potpisivanja pristupnog protokola sa Crnom Gorom, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg poručuje da će Severnoatalntska alijansa nastaviti da bude fokusirana na Zapadni Balkan jer je taj region važan za NATO, dok je premijer Crne Gore Milo Đukanović uveren da će skoro članstvo uticati na jačanje stabilnosti i bezbednosti u našem regionu.

Potpisivanje pristupnog protokola Crne Gore za članstvo u NATO ocenjen je u sedištu Alijanse u Briselu kao istorijski dan, važan kako za Crnu Goru i NATO tako i za stabilnost regiona Zapadnog Balkana, a Stoltenberg je poručio da je NATO doprineo da se od regiona pogođenog konfliktima, nasiljem i ratom dođe do stabilnog Balkana:

"Konstantno gledamo kako da doprinesemo stabinosti regiona. Severnoatlantska alijansa je važan istrument za tako nešto. Hrvatska, Slovenija i Albanija su već u punopravnom članstvu, a sad sledi i Crna Gora. NATO će nastaviti da bude fokusiran na Zapadni Balkan i Zapadni Balkan nama ostaje važan", izjavio je Stoltenberg.

Današnjim potpisivanjem pristupnog protokola sa Alijansom, Crna Gora ulazi u proces ratifikacije sporazuma o članstvu, a premijer Crne Gore Milo Đukanović očekuje da će parlamenti zemalja članica Alijanse što pre ratifikovati ovaj sporzum kako bi Crna Gora već sredinom sledeće godine mogla da postane i punopravna članica NATO.

Članstvo Crne Gore u NATO, prema Đukanovićevim rečima imaće širu geopolitičku dimenziju i dalje pozitivne domete:

"Približavanje Crne Gore Alijansi i njeno skoro članstvo uticaće na jačanje stabilnosti i bezbednosti u našem regionu, ali i u širem okruženju. Naši susedi dobiće još jednog prijatelja u Alijansi, a NATO promotera svojih vrednosti na istorijski zapuštenom prostoru Zapadnog Balkana”, poručio je Đukanović.

On je zahvalio svojim susedima koji su, kako je naglasio, bez obzira na svoje opredeljenje kada je u pitanju intenzitet integracija u evroatlantske strukture, razumeli i podržali Crnu Goru na njenum putu ka članstvu u NATO:

"Nažalost, svedoci smo da je naš region zaostali region evropske civilizacije i da je potrebno uložiti dodatne napore da se stabilizuje ekonomski i da se demokratski razvije. Naše uvrenje je da se upravo poslednjih godina povlače dobri potezi u tom pravcu", ocenio je Đukanovic.

Kako je primetio, integracija je drugo ime za stabinost Zapadnog Balkana, a ona se, tvrdi, današnjim potpisivanje protokola o pristupanju Crne Gore NATO nastavllja, što bi trebalo da bude i ohrabrenje za sve druge zemlje regiona.

U sedištu NATO u Briselu ocenjeno je da današnje potpisivanje pristupnog protokola sa Crnom Gorom nije kraj puta za Crnu Goru već početak novog bezbednosnog poglavlja u istoriji te zemlje.

Članstvu u NATO, prema rečima Stoltenberga, omogućiće Crnoj Gori da osigura dugoročnu stabilnost, suverenitet i bezbednost, a Podgorici doneti mesto za stolom na sastancima Alijanse i mogućnost da oblikuje NATO politiku.

Za Crnu Goru današnje potpisivanje protokola o pristupanju Alijansi ima i posebnu simboliku, jer korespondira sa proslavom desetogodišnjice obnove nezavisnosti.

"To je za nas najbolja potvrda da smo 21. maja 2006. hrabro i promišljeno zakoračili pravim putem. Danas možemo biti ponosni na postignute rezultate. Crna Gora je za 10 godina došla samo na korak do članstva u NATO i na poodmaklom putu ka EU", poručio je Milo Đukanović.

On je obećao je da će njegova zemlja nastaviti reforme, posebno u oblasti vladavnine prava, u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

O tome da li će se organizovari referendum u Crnoj Gori o ulasku u NATO odlučivaće posle oktobarskih izbora, novi saziv crnogorskog paramenta, poručio je Đukanović, uz opasku da u ovom trenutku ne treba licitirati sa tim kakva će ta odluka biti.

"Ono što sam uvek do sad govorio, nikada ne bih bez potrebe organizovao referendume i zaklanjao se iza volje građana, naprotiv preuzeo bih odgovornost za donošenje odluka koje su nam date kao mogućnost našim Ustavom", rekao je Đukanović.

Parlament će odluku doneti nakon što Protokol ratifikuju parlamenti svih članica NATO, dodao je Đukanović, koji je rekao da je ubeđen da bi većina građana u ovom trenutku podržala odluku o pristupanju Crne Gore NATO-u.