Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DAN SEĆANJA I TUGE: Na današnji dan fašistička Nemačka napala SSSR bez najave

Foto: Kremlin ru

DAN SEĆANJA I TUGE: Na današnji dan fašistička Nemačka napala SSSR bez najave

Pre 76 godina, 22. juna 1941, fašistička Nemačka je sa svojim saveznicima bez objave rata napala SSSR. U Rusiji se 22. jun obeležava kao Dan sećanja i tuge.

Politika
Izvor: Glas Moskve

Sovjetski ljudi borili su se kako su znali i umeli,u uslovima opšte dezorganizacije i haosa, ne znajući šta se unaokolo dešava. Nije bilo dovoljno ni onog običnog – pušaka. U boj su išli praznih ruku. Oružje su otimali od Nemaca ili ga uzimali od ubijenog druga. I ginuli su herojski.

U rat protiv osvajača ustao je narod. Sa ogromnih prostranstava zemlje na front potekle su reke ljudi. Za nekoliko meseci uspeli su da zaustave pad proizvodnje naoružanja puštanjem u pogon na stotine fabrika na istoku, piše portal Glas Moskve.

Neprekidan otpor koji je pružala Crvena armija tokom leta 1941. godine poremetio je planove Hitlera. Fašisti nisu uspeli da brzo zauzmu sovjetsku prestonicu, kao ni Lenjingrad. U decembru je nadomak Moskve bila izvojevana prva pobeda.

A 22. juna 1941. godine u 12 časova danju po moskovskom vremenu milioni sovjetskih građana slušali su radio: „Naše delo je pravedno. Neprijatelj će biti poražen. Pobeda će biti naša”. I do pobede je došlo. Za hiljadu četiristo osamnaest dana.