Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Danas odluka o hrvatskoj Vladi

Foto: Tanjug

Danas odluka o hrvatskoj Vladi

Izvesno je da će Karamarko podneti ostavku, a lider Mosta Božo Petrov je izjavio da će se povući samo pod uslovom da Orešković ostane premijer

Politika
Izvor: Agencije/NB

Dan "D" za Tihomira Oreškovića i rasplet hrvatske političke krize koja traje sedmicama trebalo bi da počne u podne za kada se očekuje početak rasprave u Saboru o izglasavanju nepoverenja premijeru.

Hrvatski mediji se utrkuju da nagoveste eventualni rasplet pa se mnogi pozivaju na procene eksperata, a neuobičajno HRT je pribegao i astrološkom predskazanju, prema kojem Orešković ostaje na poziciji premijera, uprkos svim procenama da će mu biti izglasano nepoverenje i da Hrvatska danas definitivno ostaje bez izvršne vlasti.

Nakon jučerašnje ostavke Tomislava Karamarka na mesto prvog potpredsednika vlade, HDZ navodno preispituje svoju odluku o opozivu Oreškovića, ali je to iz te stranke demantovano.

Ostavka Karamarka usledila je nakon što je Komisija za utvrđivanje sukoba interesa saopštila da je šef HDZ bio u sukobu interesa zbog poslovne saradnje njegove supruge Ane sa glavnim lobistom mađarskog MOL-a Josipom Petrovićem.

Svi mediji, pa i premijer Orešković se pojavi juče pred javnošću kako bi saopštio da je Karamarko odstupio iz vlade nakon nalaza Komisije za utvrđivanje sukoba interesa.

Pritom se gubilo iz vida da je Karamarko ostavku najavio bez obzira na to kakav će biti nalaz nadležne komisije.

Podnoseći osavku pred hrvatskom javnošću, Karamarko je pozvao i Oreškovića i lidera Mosta, manje članice vladajuće koalicije, da učine isto.

Petrov je na to odmah odgovorio da će prihvatiti da podnese ostavku samo po cenu da Orešković ostane premijer, a u suprotnom slede novi izbori.

Most je, prema pisanju hrvatskih medija, spremio potpise za raspuštanje parlamenta u slučaju da Oreškoviću bude izglasano nepoverenje.

Iako se čini da je sve na hrvatskoj političkoj sceni manje više jasno, ipak, nije jer se i danas ponovo postavlja pitanje kako će se rasplesti kriza nakon što premijeru bude izglasano nepoverenje.

Stručnjakinja za Ustav i šefica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci Sanja Barić je na svom Fejsbuk profilu objavila naredne korake koje, kako je navela "čak i vrapci na granama znaju".

Ako Oreškoviću bude izglasano nepoverenje i vlada padne, Ustav daje 30 dana za pokušaj stvaranja nove izvršne vlasti, odnosno prekomponovanje.

U tom slučaju, navodi se, predsednica je ta koja daje mandat za tog eventualnog novog mandatara i to samo ako ima dokaz da neko uživa poverenje većine, odnosno da ima podršku 76 zastupnika.

U suprotnom, predsednica raspisuje nove izbore, s tim da se Sabor može sam raspustiti pre isteka roka od 30 dana, ako za to postoji podrška 76 "ruku" u parlamentu.