Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
 Davutoglu podneo ostavku na partijsku i državnu funkciju

Foto: https://twitter.com/ahmet_davutoglu

Davutoglu podneo ostavku na partijsku i državnu funkciju

AFP javlja da Davutoglu ni reč kritike nije uputio na račun predsedniak Redžepa Tajipa Erdogana.

Politika
Izvor: Tanjug

Ahmet Davutoglu podneo je danas ostavku na funkciju predsednika vladajuće Partije pravde i razvoja, što podrazumeva da više neće biti ni premijer, a njegova odluka stupiće na snagu nakon vanrednog kongresa te partije zakazanog za 22. maj.

Davutoglu je, naime, saopštio da neće tražiti novi mandat predsednika Partije pravde i razvoja, što znači da više neće biti ni premijer, navodi AFP.

"Održaćemo kongres 22. maja", rekao je Davutoglu novinarima u Ankari, dodavši da misli da neće biti kandidat u "sadašnjim okolnostima".

Prema Statutu stranke, šef partije i predsednik vlade uvek je ista osoba, navodi AFP.

Francuska agencija javlja i da Davutoglu ni reč kritike nije uputio na račun predsedniak Redžepa Tajipa Erdogana.

"Niko nije čuo niti će čuti od mene nijednu reč protiv našeg predsednika", rekao je Davutoglu novinarima.

Turski mediji su preneli juče da Davutoglu razmišlja o ostavci zbog borbe za prevlast koju vodi s predsednikom Režepom Tajipom Erdoganom.

List Hurijet piše da se premijer Davutoglu nedavno sukobio s Erdoganom oko planiranh promena ustava koje bi dovele do jačanja predsedničke funkcije.

On je juče izjavio da će radije "pregaziti svoj ego" nego ugroziti interes svoje vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP), iz koje dolazi i predsednik Erdogan.

Turski dnevnik Džumhurijet piše da su kandidati za Davutogluovog naslednika aktuelni ministri saobraćaja i energetike, Binali Jildrim i Berat Albajrak, inače, Erdoganov zet.

Davutoglu je funkcije premijera i predsednika stranke preuzeo u 2014., kad je Erdogan izabran za predsednika.

Turski mdiji pišu da je Davutoglu odlučio da podnese ostavku, nakon što se u proteklih nekoliko meseci više puta sukobljavao sa turskim predsednkom Redžepom Tajipom Ergoganom.

Pozivajući se na nezvanične informacije, turski mediji pišu da je Erdogan ptuživao Davutoglua da je previše orijentisan prema zapadu, a njegova lojalnost predsedniku dovedena je u pitanje nakon nekoliko inicijativa koje je preduzeo na svoju ruku.

Kap koja je prelila čašu navodno je bila nedavna pozivnica koju je američki predsednik Barak Obama uputio Davutogluu za susret u Vašington.

Davutoglu se protivio zatvaranju akademika i novinara pre suđenja, i zalagao se za mirovni proces s Kurdima, kojem se Erdogan izrazito protivio. Turski je premijer takođe bio i ključan u sporazumu s EU o zaustavljanju plime izbeglica.

Prvi znak da bi moglo doći do promene na čelu turske vlade pojavio se na anonimnom blogu "Pelican Brief", za koji se veruje da je delo osoba bliskih Erdoganu. U blogu se Davutoglu optužuje da nedovoljno podržava predsednički sistem, koji Erdogan priželjkuje.

Analitičari veruju da će Davutoglua zameniti osoba stopostotno lojalna Erdoganu.

Direktor Turskog istraživačkog programa u pri Vašington institutu Soner Cagaptay, izjavio je za Gardijan da će odlazak Davutoglua biti sledeći korak u "bušenju" tuskih institucija, nakon što je Erdogan već preuzeo kontrolu nad vojskom i parlamentom.

"Pokazuje koliko se moći nalazi u rukama jednog čoveka, rekao je Cagaptay. Erdogan sad ima više kontrole u svojim rukama od bilo koga vladara u istoriji moderne turske demokratije".

Cagaptay veruje i da će Erdogan iskoristiti priliku kako bi se distancirao od nekih svojih propalih incijativa, koje će pripisati Davutogluu, piše zagrebački Jutarnji list.