Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Đukanović: Mojkovac 1916. i Dubrovnik 1991. nisu bili u interesu CG

Milo Đukanović/ Foto: N1

Đukanović: Mojkovac 1916. i Dubrovnik 1991. nisu bili u interesu CG

Kako kaže, iz toga treba izvući nauk i striktno slediti nacionalne interese države.

Politika
Izvor: Tanjug

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je da ni Mojkovačka bitka 1916, kao ni Dubrovnik 1991. godine, nisu bili u nacionalnom interesu Crne Gore.

Kako kaže, iz toga treba izvući nauk i striktno slediti nacionalne interese države.

Đukanović je to rekao na Premijerskog sata u Skupštini Crne Gore odgovarajući na pitanja poslanika Aleksandra Damjanovića (SNP).

"Nakon Mojkovca smo izgubili državu i nestali sa mape sveta, a nakon Dubrovnika ugrozili smo neke temeljne elemente crnogorskog društva. Treba da izvučemo nauk i striktno sledimo nacionalne interese Crne Gore“, poručio je Đukanović i dodao da nijedno ni drugo nije bilo u interesu Crne Gore.

Na pitanje Damjanovića da li njegov poslednji verbalni sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom doprinos pomirenju u Crnoj Gori deset godina nakon obnavljanje nezavisnosti, Đukanović je rekao da tu ne može da se govori o njegovom sukobu sa SPC.

On kaže da je u jednom intervjuu samo rekao da su interesi SPC suprotnim državnim interesima.

"Danas živimo u suverenoj i nezavisnoj Crnoj Gori kao slobodni i ravnopravni. Živimo u državi koja je izbegla opastnost nacionalnih prebrajanja. Službeni jezik je crnogorski, a latinica i ćirilica su ravnopravne. U upotrebi su srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik“, rekao je Đukanović.

Pre početka Premijerskog sata, u fokusu je bio poslanik DF-a Janko Vučinić kom nije dozvoljeno da Đukanovića pita na šta je premijer mislio kada je, tokom verbalnog sukoba 13. maja u parlamentu, rekao da će Vučinić „posebno da mu plati“.

"Pozivam Đukanovića da pretnje ostvari na tradicionalni način. Ako hoće, ja sam spreman. Ako će to da uradi preko svojih kerbera po mraku i tokom noći, to neće biti dobro za premijera“, poručio je Vučinić.

Đukanović, međutim, nije komentarisao poziv Vučinića na obračun, kao ni to što su poslanici DF-a napustili salu i premijeru ostavili poruke „Što ću kad jesi“, aludirajući na problematičnu sednicu parlamenta kada su mu uzvikivali „Milo, lopove“.

Na pitanja o ugovorima koje je potpisao funkcioner DPS Svetozar Marović, Đukanović je rekao:

"Ako je to najveći problem crnogorskog društva, onda ja ne brinem o budućnosti crnogorskog društva. Nemojte da sumnjate, DPS će i sa tim problemom izaći na kraj na jedan odgovoran način, kao što je izlazila sa svim dosadašnjim problemima. Ja mislim da mi imamo mnogo važnijih, zahtevnijih i složenijih problema u crnogorskom društvu od problema koji se tiči bilo koje partije i partijskog života pojedinačno".