Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Đukanović na samitu NATO nazvan "ocem države"

Foto: facebookreporter.org

Đukanović na samitu NATO nazvan "ocem države"

Milo Đukanović na samitu NATO u Varšavi prozvan "ocem države", a mediji u Podgorici ga odmah nazvali i "ocem nacije"

Politika
Izvor: Sputnjik

Predstavljajući predsednicu Hrvatske, Đukanovića i predsednika Letonije, uvodničar na Samitu NATO-a u Varšavi rekao da je su u pitanju lideri država koji ispisuju istoriju svojih zemalja, prenose crnogorksi mediji.

U isto vreme, oni ističu da je tokom jučerašnjeg predstavljanja govornika na ekspertskom forumu na Samitu NATO-a u Varšavi, domaćin Globseka, predstavljajući predsednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića, rekao da je on „otac države“.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je otvarajući Samit u Varšavi Crnu Goru najavio kao buduću 29. članicu ove vojne alijanse.

U fokusu prvog dana Samita, gde Crnu Goru predstavljaju premijer Milo Đukanović i ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić, bili su odnosi NATO-a i Rusije.

Prisutnima se obratio i Đukanović rečima da je evroatlantski prostor suočen sa novim pretnjama i izazovima koji su raznovrsniji, kompleksniji i opasniji nego u vreme Hladnog rata i da je NATO opet na prekretnici.

„Nepredvidivosti i izazovi dolaze i sa istoka i sa juga. Na ispitu su demokratske vrednosti na kojima se temelje naša društva. NATO u njihovoj odbrani mora proširiti svoje delovanje i van svojih granica. Članstvo u NATO-u prirodan je korak za savremenu Crnu Goru, civilizacijski izbor današnjih generacija koji prevazilazi nivoe dnevne politike, pa i trenutnih bezbednosnih pitanja“, izjavio je Đukanović.