Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
ĐUKANOVIĆEV DOČEK "VELIKOALBANSKOG" PISCA: Dodvoravanje glasačima, kapitulacija ili nešto treće?

Tahir Veliju/ Foto: twitter.com

ĐUKANOVIĆEV DOČEK "VELIKOALBANSKOG" PISCA: Dodvoravanje glasačima, kapitulacija ili nešto treće?

Albanske stranke u Crnoj Gori, po važećem izbornom sistemu, imaju zagarantovane mandate u Parlamentu. To Đukanoviću omogućuje da veliki deo albanske populacije glasa za njegovu stranku.

Politika
Izvor: Sputnjik, In4s, NB

Ideolog „Velike Albanije“ Tahir Veliju, lider Pokreta za ujedinjenje Albanaca, dolazi u Crnu Goru da u Tuzima predstavi svoju knjigu o „Velikoj Albaniji“, iako je u Grčkoj i Srbiji proglašen „personom non grata“. Ta odluka crnogorske vlasti podigla je veliku prašinu u Crnoj Gori, posebno u delu opozicije koji tvrdi da je na taj način Đukanović faktički podržao ideju o stvaranju „Velike Albanije“ i ugrozio suverenitet Crne Gore.

Milan Knežević, lider Demokratske narodne partije Crne Gore i deo opozicione koalicije Demokratski front, za Sputnjik kaže da je to samo dokaz da se sve što se u Crnoj Gori dešava, radi direktno po diktatu američke ambasadorke u Podgorici.

On napominje da je dolazak Velijua u Crnu Goru pozdravljen od strane kosovskih i albanskih političara, što je po njemu još jedan znak da Đukanović pokušava da na ovim izborima igra na „staru kartu“ — glasove Albanca uz pomoć kojih je i uspeo da dobije referendum za otcepljenje od Srbije.

„Ako je Đukanović mislio da će na izborima igrajući na tu kartu obezbediti još jednu pobedu, želim da ga obavestim da će ga čekati ’vruća jesen‘ i da će najmanje misliti o izborima, a mnogo više o buntu građana Crne Gore koji neće dozvoliti još jednu izbornu krađu“, napominje naš sagovornik.

Slična mišljenja je crnogorskim medijima izneo i predsednik političkog saveta Nove srpske demokratije i funkcioner DF-a Budimir Aleksić, koji je dolazak propagatora ideje „Velike Albanije“ nazvao „nastavkom antisrpske politike koju je režim DPS-a odavno utvrdio“.

Inače, birački spisak u Crnoj Gori jedan je od ključnih segmenata sporenja opozicije i vlasti. Ono čega se u opoziciji pribojavaju je da će na ovim izborima, kao i na referendumu na kojem su glasovi Albanaca bili presudni, sada ponovo odlučivati 1.263 lica koja su nezakonito upisana u birački spisak, a reč je uglavnom o ljudima albanske nacionalnosti.

„Bili su samo na dan glasanja i nikad se više nisu vraćali. To je vrlo moćna manipulacija Mila Đukanovića bila tada, a verujem da će time da se posluži i sada. Sa druge strane, uveren sam da će aktivnosti DF ipak uspeti da ga pobede“, veruje Knežević, uz napomenu da odobravanje dolaska propagatora ’Velike Albanije‘ još više navodi na sumnju da izbori neće biti fer.

Albanske stranke u Crnoj Gori, po važećem izbornom sistemu, imaju zagarantovane mandate u Parlamentu. To Đukanoviću omogućuje da veliki deo albanske populacije glasa za njegovu stranku, pa mu je dobrodošla saradnja sa Albancima u Crnoj Gori.

Inače, Tahir Veliju je sestrić poznatog kosovskog političara koji je do sada delovao „u ilegali“ kao koordinator za region Balkana iz Švajcarske.

Ove godine održao je javni skup u Makedoniji, propagirajući ideju „Velike Albanije“, a Makedonija mu inače, nije strana, jer je i prošle godine u vreme protesta makedonske opozicije bio na sastanku sa liderima albanskih makedonskih partija.

Ako tome dodamo da je nedavno u Tirani napravljena studija po kojoj Albanci u Crnoj Gori nisu dobili tražene opštine i kulturnu autonomiju sa mogućnosti prekograničnog povezivanja sa albanskim etničkim manjinama iz okolnih država, kako im je obećano, pitanje je da li je Đukanoviću sada „stigao račun“ koji će Albancima morati, ovoga puta, da plati.

Veliju je ranije rekao da ne očekuje nikakve probleme pri dolasku u Tuzi ili odlasku iz Tuzija ili bilo koje albanske teritorije koja je trenutno pod Crnom Gorom.

Medojević (Demokratski front): Nije slučajan dolazak Velijua pred izbore

Predsjednik Pokreta za promjene i član Predsjedništva DF-a, Nebojša Medojević, izjavio je da dolazak kontroverznog albanskog političara koji je na čelu Pokreta za Ujedinjenu Albaniju, Tahira Velijua, i dopuštanje skupa u Tuzima neposredno pred izbore nije slučajno, jer nakon propasti projekta spašavanja Đukanovića preko izdajnika u opoziciji i sve jasnije pobjede opozicije predvođene Demokratskim frontom, ambasada SAD neće sjedjeti skrštenih ruku.

Medojević tvrdi da je ključni čovjek u Ambasadi koji kreira politiku DPS-a Albanac Biks Aliu, zamjenik Ambasadorke i specijalista za krize na Balkanu.

“SAD kontrolišu sve relevatne političare Albance u Albaniji, Kosovu, Makedoniji i Crnoj Gori. Kontrolišu njihove bezbjednosne službe, njihove tajkune i njihovu mafiju. Imaju resurse da izazovu krizu i u Crnoj Gori kroz otvaranje albanskog pitanja. To smo jednom već vidjeli, dan uoči izbora 2006. godine, kao akciju „Orlov let“ koja je donijela jedan mandat DPS koji mu je nedostajao. Da li će SAD otvoriti još jedno žarište i zapaliti ovaj dio Balkana najviše zavisi od podrške građana DF-u, koji je jedina autonomna politička organizacija u Crnoj Gori“, ističe Medojević.

Prema njegovim riječima, jak Demokratski front i smjena lopovskog režima, kao i javno upozoravanje administracije SAD da se ne igra vatrom i podstiče sukobe i stvara krize, jedine su čvrste garancije građanima da će sva otvorena politička pitanja rješavati dijalogom, mirnim, demokratskim i političkim sredstvima.

Medojević dodaje da poštujući državni suverenitet, teritorijalni integritet, ustavno uređenje, građanski koncept drzave, demokratiju i ljudska prava i slobode, sa posebnim fokusom na manjinska prava i kreiranje održivog multietničkog sklada, Crna Gora je dovoljno opljačkana i opustošena i više nema vremena da čeka reforme koje će otvoriti nova dobro plaćena radna mjesta, obnoviti proizvodnju, zaštititi prava zaposlenih, obezbijediti socijalne garancije i očistiti zemlju od kriminala i korupcije.

Otavaranje krize oko albanskog pitanja mogu samo neprijatelji našeg naroda i države koji žele da zadrže bolesni politički i ekononski sistem i marionetsku korumpiranu bandu na vlasti, koja služi tuđim interesima, a pljačka sopstveni narod. DF ima plan da zaposli Crnu Goru, da radi Crna Gora. Ovi izbori će biti referendum i građani će birati da radi Crna Gora ili da Đukanović i njegova lopovska družina nastavi da ih obmanjuje, pljačka, diskriminiše i ponižava“, zaključio je Medojević.