Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DODIK: BiH je loše mesto za Srbe i Republiku Srpsku

Milorad Dodik, Foto: rtrs.com

DODIK: BiH je loše mesto za Srbe i Republiku Srpsku

Republika Srpska je država i to će biti, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i istakao da on od te borbe neće odustati, bez obzira na to šta misle u američkoj Ambasadi u BiH.

Politika
Izvor: Tanjug/ RTS

Dodik je u Mrkonjić Gradu, na obeležavanju 22 godine od stradanja Srba u zapadnoj Krajini, ponovio da BiH nije država pošto Savet ministara nije, vlada već pomoćni organ Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, ključna vlast je u entitetima i "moramo vratiti izgubljene nadležnosti, čime ćemo se odužiti i stradalima ovde u zapadnoj Krajini".

On je naveo da zločin hrvatsko-muslimanskih snaga u zapadnoj Krajini govori da su Srbe pobili i poklali oni koji su do juče sa njima živeli.

"Za te zločine niko nije odgovarao, iako mi naivno verujemo da hoće. Kakva je danas situacija, izgleda da neće odgovarati nikad niko jer je pravosuđe nelegalno preneseno na nivo BiH", rekao je Dodik.

Srbi su, kazao je, naivno verovali da će oni koji su se borili za Aliju Izetbegovića pravedno suditi ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću kojeg je Sud BiH juče oslobodio svih optužbi.

"Nikada neće musliman presuditi muslimanu zbog Srbina. Moramo aktivno raditi na tome da se prekine negativna praksa pravosuđa BiH. O tome se ne sme ćutati", poručio je Dodik, prenela je RTRS.

On je rekao da je sada trenutak da se deluje ili će Sud i Tužilaštvo BiH opet presuditi da su Srbi opravdano ubijani i etnički čišćeni, kao što nema optužnica za zločine u zapadnoj Krajini.

BiH je, kazao je, propala zemlja koja živi na štetu Srba i da je potrebno da, zbog toga, nestane.

Dodik kaže da u Sarajevu nema pravde za Srbe i da će učiniti sve da se bori protiv takve BiH, iako ona ima moćne zaštitnike.

"Srbi treba da se okupe oko Srbije i gledaju u nju kao maticu. Od toga nema ništa normalnije", rekao je Dodik.

On smatra da srpski predstavnici iz Republike Srpske moraju prekinuti rad na nivou BiH jer daju legitimitet Sarajevu koje ne drži do Srba.

"BiH je loše mesto za Srbe i Republiku Srpsku i lično ću se boriti za naša prava da ovde očuvamo mir. Ako se ne pobunimo za naša nacionalna prava, pre ćemo biološki nestati", poručio je Dodik.