Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dodik I Ivanić: Ne prihvatamo odluku o popisu, Bošnjaci kršili zakone

Foto: klix.ba

Dodik I Ivanić: Ne prihvatamo odluku o popisu, Bošnjaci kršili zakone

Milorad Dodik i Mladen Ivanić na zajedničkoj konferenciji saopštili da ne prihvataju rezultate popisa stanovništva BiH, kao i da je odluka doneta pod pritiskom Tužilaštva BiH

Politika
Izvor: Agencije

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić i predsednik RS Milorad Dodik ocenili su danas u Banjaluci da je odluka o popisu stanovništva u BiH doneta pod pritiskom Tužilaštva BiH i da je kao takva neprihvatljiva.

- Tražiću da se proveri da li je tačno da je Tužilaštvo BiH vršilo pritisak. Ako se nastavi inaćenje i preglasavanje rezultati neće biti validni - istakao je Ivanić na konferenciji za novinare nakon razgovora.

On je dodao da postoje informacije da je Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH, odluku o popisu doneo nakon razgovora u Tužilaštvu BiH.

Dodik je rekao da je odluka o popisu neprihvatljiva.

- Nikakve pravosudne institucije ne mogu da se upliću u to. Spreman sam da za nekoliko dana dam nalog da se Republika Srpska povuče i ne učestvuje u radu, kao ni predstavnici RS u Agenciji za statistiku BiH - istakao je Dodik.

Dodik je dodao da je direktor Agencije za statistiku BiH odlučivao pod pritiskom.

- Jasne informacije govore da je direktor sat vremena pre toga bio na sastanku u Tužilaštvu i pod strahom objavio rezultate. Očigledno da su malverzacije oko popisa, koje su bile poznate od ranije, sada izašle na videlo. Proverite pa ćete videti da je veliki broj popisanih prijavljen na mestu gde nije moguće da bude toliko ljudi - dodao je, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Na pitanje novinara da li se oseća prevareno, Dodik je odgovorio odrečno.

- Ja nisam prevaren, naši predstavnici su bili tamo i apelovali da se ova metodologija ne usvoji. Mi nemamo pravo da budemo prevareni i da dozvolimo da verujemo. U Statističkoj agenciji BiH ne sede predstavnici SNSD-a. Ivanić ima više strpljenja, ali sam ja nakon dugo godina shvatio da dogovora u najboljoj nameri nema - naveo je Dodik.

Ivanić je rekao da je najmanje odgovoran za situaciju oko popisa. Reč je o generalnoj prevari i da neće nikada prihvatiti prevaru kao mehanizam odlučivanja, kazao je Ivanić.

Vlada Republike Srpske nije prihvatila odluku Agencije za statistiku BiH o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva iz 2013.

Vlada, naime, smatra da je jedinstveni program obrade popisne građe popisa stanovništva u BiH 2013, kojeg je 18. maja odlukom usvojio direktor Agencije za statistiku BiH, u suprotnosti sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. te ga, kao takvog, ne prihvata i zahteva da se stavi van snage.

Istovremeno, vlada je obavezala Republički zavod za statistiku da, s ciljem sprečavanja daljih nepravilnosti i manipulacija u popisu stanovništva u BiH 2013, i u skladu sa zakonom učestvuje u aktivnostima vezanim za obradu i objavu rezultata popisa.

Direktor Agencije za statistiku Velimir Jukić doneo je 18. maja odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH bez saglasnosti entitetskih zavoda i mimo zahteva Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Jukić je na konferenciji za novinare u Sarajevu tada saopštio da će na osnovu ove odluke 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici.

Prema toj odluci u stalne stanovnike BiH biće ubrojani i oni čiji je status rezidentnosti do sada bio upitan. Nije precizirao broj ali je od ranije poznato da je sporan status rezidentnosti blizu 190.000 stanovnika. Jukić je potvrdio i da će takvi rezultati popisa biti objavljeni u roku, do 1. jula.

Odluka je donesena bez konsenzusa tj. ignorisan je stav zamenika direktora Agencije Miljana Popića koji smatra da će ovakav način obrade dati netačne rezultate o broju stanovnika u BiH. Jukića je podržao zamenik iz reda bošnjačkog naroda Fadil Fatić.