Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dodik: Izbori tek kad opozicija podnese ostavke na funkcije u BiH

YT Printscreen

Dodik: Izbori tek kad opozicija podnese ostavke na funkcije u BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da će podneti ostavku i raspisati izbore istog trenutka kada to učini i srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić

Politika
Izvor: Tanjug

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ponovio je danas da će podneti ostavku, ukoliko to učine i srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić i poslanici iz svih partija u parlamentu BiH, čime bi se stvorili uslovi za prevremene izbore na svim nivoima.

Na izjave predstavnika Saveza za promene, da će se povući iz vlasti s državng nivoa, ako predsednik RS-a podnese ostavku, Dodik je kazao da nije dobio zvanično tu inicijativu, ali da se o tome može razgovarati, s tim da i on ima svoje zahteve.

On, kaže, zahteva što skorije sprovođenje referenduma o Danu RS, u isto vreme kada se budu održali i lokalni izbori u RS. Pitanje o kojem bi se izjašnjavali građani bilo bi: „Da li podržavaju da 9. januar bude Dan RS“.

Dodik je u izjavi novinarima u Banjaluci rekao da bi se pitanje Dana RS moralo vratiti na dnevni red razgovara zvaničnika RS i da o njemu ne može biti kalkulacije.

Već je o tome razmenio mišljenja sa srpskim članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem, koji je stava da referendum treba sprovesti nakon oktobarskih izbora.

Dodik nije ni danas otkrio ko su tri poslanika iz Saveza za promene čiji prelazak najavljuje u vladajuću skupštinsku većinu u RS.

Ustvrdio je da se "već duže vreme razgovara s jednim brojem ljudi", te kazao da SDS, sa čijim poslanicima se razgovara, već danas ima manji broj poslanika nego nakon izbora, te da pokazuje "debakl" svoje politike.