Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DODIK "Oko REFERENDUMA se OKUPILE sve političke snage"

YT Printscreen

DODIK "Oko REFERENDUMA se OKUPILE sve političke snage"

Predsednik Rpeublike Srpske Milorad Dodik rekao je gostujući na RTS, da postoji konsenzus u Republici Srpskoj o održavanju referenduma 25. septembra.

Politika
Autor: NB

Kako je rekao, 9. januara sledeće godine velikom proslavom biće obeležena 25. godišnjica postojanja RS. Kazao je da su se oko referenduma okupile sve političke snage i dodao da se često dešava da tri stranca i dva Bošnjaka donesu odluke, što je, po njegovom mišljenju, prevršilo meru.

“Oni glasaju kako kažu Britanci, a Britanci se petljaju u sve živo u BiH, i srpskom narodu je toga dosta", kazao je Dodik.

Dodik je odbacio mogućnost da visoki predstavnih za BiH zabrani održavanje referenduma o Danu Republike, a dodao je da se može čuti da Hrvati traže da se vrati stanje pre Vašingtonskog sporazuma, je ime je pozicija degradirana. Kako je kazao, on nema ništva protiv da Hrvati dobiju svoj entitet u BiH.

Dodik smatra da je jedini izlaz, da se BiH ne raspadne, da funcioniše kao unija tri države.

"Smešno je kada britanski ambasador dođe i pravi neku koheziju u BIH, a njegova zemlja izlazi iz EU. Kad mu kažemo da i mi imamo pravo da odlučujemo, on kaže da ne piše u Ustavu. A gde piše da Britanija ima pravo da izađe iz EU", upitao je Dodik.

Dodik je odgovorio i Bakiru Izetbegoviću na komentar da je referendum o obeležavanju Dana Republike “probni balon za otcepljenje RS”, rekavši da Izetbegović “može da jaše na balonima”.

Istakao je da RS svoj dan slavi od 1992. godine, a da je Ustavni sud BiH formiran tek 1995. godine.