Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dodik: Sarajevska instalacija je dokaz više da je BiH neodrživa

YT Printscreen

Dodik: Sarajevska instalacija je dokaz više da je BiH neodrživa

On smatra da takav postupak predstavlja "zločin u kontinuitetu", zločin koji, kako kaže, ne prestaje ni 20 godina posle rata prema Srbima.

Politika
Izvor: Agencije

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najoštrije je osudio današnje postavljanje instalacije grupe građana "Anti-Dejton" u Sarajevu kojom je predstavljena masovna grobnica u obliku Republike Srpske.

Dodik je poručio da je to samo još jedan u nizu dokaza da je "BiH apsolutno neodrživa zemlja", prenose banjalučki mediji.

"Uraditi nešto tako, i to na dan kada mi u Republici Srpskoj odajemo poštu za 3.500 Srba ubijenih u okolini Srebrenice i Bratunca, strašno je, sramno i skandalozno", istakao je Dodidk, prenela je RTRS.

On smatra da takav postupak predstavlja "zločin u kontinuitetu", zločin koji, kako kaže, ne prestaje ni 20 godina posle rata prema Srbima.

Dodik je rekao i da "sramno ćutanje predstavnika međunarodne zajednice koji ne pokazuju ni minimum poštovanja prema srpskim žrtvama, doživljava kao saučesništvo u tom zločinu".

On je ocenio i da oni koji rade ovakve stvari, kao i oni koji to prećutno dopuštaju pozivaju na raspad BiH i direktno rade na njemu.

"Naravno da ja nemam ništa protiv raspada BiH, ali ih moram podsetiti da je Dejtonskim sporazumom Republika Srpska dobila i međunarodno priznanje, ali i priznanje rukovodstva tadašnje takozvane BiH", istakao je Dodik.

On je ocenio i da oni koji ne prestaju da pričaju o suživotu moraju da znaju da ćutanjem o ovakvim incidentima rade sve upravo protiv tog suživota.

"Mera njihovog suživota je izgleda dva i po odsto, na koliko su sveli Srbe u FBiH. To ni njima, kao ni međunarodnoj zajednici očito ne predstavlja nikakav problem. Moram im poručiti da im to u Republici Srpskoj nikada nećemo dopustiti i da će ona uvek štititi i brinuti o svim svojim građanima", poručio je Dodik.

Kako su preneli bosanski mediji, na Trgu dece Sarajeva u subotu je postavljena instalacija od cigala koja prikazuje oblik Republike Srpske sa kostima i ostacima odeće i obuće.

Kako se navodi, organizator je udruženje građana Anti-Dejton grupa, a povod je obeležavanje godišnjice zločina u Srebrenici.