Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
Dodik: Stavovi Srpske moraju da se uvažavaju

Foto: Tanjug

Dodik: Stavovi Srpske moraju da se uvažavaju

Komentarišući poništavanje presude Branimiru Glavašu, predsednik Dodik je istakao da se ovaj čin ne može posmatrati odvojeno od nedavne rehabilitacije kardinala Alojzija Stepinca

Politika
Izvor: RTRS

Predsjednik Srpske Milorad Dodik izjavio je da predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić poznat po promašenim politikama i izjavama.

Komentarišići Zvizdićevu izjavu, da deblokada evropskog puta i Pismo namere MMF-u treba da budu rešeni paralelno i istovremeno, Dodik je rekao da je činjenica da je neko već ispregovarani aranžman sa MMF-om doveo u pitanje i da su od 6 učesnika u procesu dva odbila da potpišu pismo namere, govori da je reč o uceni.

"Evropski put ne može da bude na fonu toga da Republika Srpska izgubi svoje pozicije. Dakle, mi imamo jasan odnos prema mehanizmu koordinacije. Tamo ne može da se desi da odlučuju prisutni. Hipotetički se može desiti da neko iz Republike Srpske ne bude prisutan, a da to bude valjana odluka. Naravno da ne može i to se mora promjeniti, kao i činjenica da predsedavajući Saveta ministara BiH predsedava telima za koja nije nadležan", rekao je predsednik Srpske.

Dodik ističe da se evropske prakse moraju uvažiti i kod nas, pa "predstavnik ka Evropi ne mora da bude neko iz Saveta ministara, već i neko iz entiteskih vlada, kako se dogovorimo i to je praksa koja postoji u složenim državama Evrope".

"Kad Zvizdić to shvati, onda ćemo imati evropski put", istakao je predsednik Srpske i dodao da Srpska može da se kreće ka Evropi, ali da ne treba da bude žrtva tog ambicioznog plana, prihvatajući da gubi prava i nadležnosti.

Podsjetio je da 72% svih pitanja od evropskog značaja u nadležnosti Republike Srpske.

Dodik: Glavaš dokazani zločinac!

Komentarišući poništavanje presude Branimiru Glavašu, predsednik Dodik je istakao da se ovaj čin ne može posmatrati odvojeno od nedavne rehabilitacije kardinala Alojzija Stepinca.

"Očigledno je da je jedna atmosfera kvazirehabilitacije zločinaca nad Srbima stvorena u Hrvatskoj i to je neprihvatljivo", rekao je Dodik.

Glavaš je, kaže, dokazani zločinac i poništavanje presude može da služi na čast hrvatskom pravosuđu, koje je oslobađa zločince.

"Osuđujemo jednu takvu odluku i mislim da konačno moraju da se procesuiraju svi koji su činili zločine nad Srbima", poručio je predsjednik Dodik.