Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DVE NEDELJE UOČI REFERENUMA DODIK izjavio da postoji mogućnost da se on otkaže!

Foto: nspm.rs

DVE NEDELJE UOČI REFERENUMA DODIK izjavio da postoji mogućnost da se on otkaže!

Dodik priznao da bi referendum u RS mogao biti otkazan ukoliko se neke stvari slože.

Politika
Izvor: Agencije, Nova borba

Predsednik Republike Srpske izjavio je da će referendum u RS mogao biti otkazan samo u slučaju da Ustavni sud Bosne i Hercegovine povuče svoju prvobitnu odluku po kojoj je Dan Srpske proglašen neustavnim.

On je istakao da je i srpski premijer Aleksandar Vučić takvu odluku zvanične Banjaluke "primio k znanju i ostao uporan u svojim stavovima da treba očuvati regionalnu stabilnost i mir".

Dodik napominje da sve zavisi od Ustavnog suda BiH, jer ako on povče svoju ranije donetu odluku, referendum bi bio besmislen.

"Ako se to uradi, onda se obesmišljava sva ova priča, jer o čemu mi da odlučujemo ako Ustavni sud kaže da ne važi ta odluka i da je Dan Republike Srpske deveti januar?", rekao je Dodik.

Prvi čovek Republike Srpske i sam kaže da je poništavanje odluke po kojoj je Dan RS neustavan, zapravo daleka mogućnost.

Kako isitče, rukovodstvo Srpske nije odluku o raspisivanju referenduma donelo iz hira, već zato što je Ustavni sud ugrozio odnos srpskog naroda prema 9. januaru.

"Želim da na plebiscitaran način dobijemo mišljenje građana o tome kako se kretati dalje", rekao je predsednik Republike Srpske.

On je ostavio i mogućnost da se Zakon o Danu Republike izmeni, na način da se izbaci obaveznost njegovog proslavljanja, kako bi Bošnjaci mogli da ga ne proslavljaju.

"Ako Bošnjaci hoće da rade na Dan Republike Srpske, da rade njihova preduzeća, neka rade. Mi ne proslavljamo 1. mart, ali niko nama ne može da zabrani da slavimo 9. januar", rekao je Dodik dodajući da to može u proceduru da bude upućeno "već ovih dana".