Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
DW: Zbog čega Britanija ne sme da napusti EU?

Foto: cer.org.uk

DW: Zbog čega Britanija ne sme da napusti EU?

Nemački radio "Dojče vele" navodi jake unutrašnje i spoljašnje razloge zbog kojih će Britanci ostati u Uniji

Politika
Izvor: DW

Više stvari govori u prilog tome da će Velika Britanija ipak ostati u sastavu Evropske unije, a među njima su zdrav razum kao vrlina Britanaca, ali i njihov strah od promena, eventualnog "Škogzita" i štete koju bi izlazak iz EU imao po ekonomiju i bezbednost zemlje, ocenjuje danas "Dojče vele".

U analizi pod naslovom "Deset razloga za ostanak Britanije u EU", nemački radio navodi kako se, u suprotnosti sa vrućom glavom i afektivnim reakcijama koje se pripisuju "južnjacima" poput Francuza i Italijana, Britanci ne zanose previše strastima i revolucijama, nego cene zdrav razum.

- A ne bi bilo previše razumno demonstrativno napustiti EU samo zato što ste ljuti na Brisel - konstatuje se u tekstu.

DW navodi da Britanci imaju i pravilo koje glasi "Samo ne talasaj" koje naročito primenjuju u politici ili kada se radi o radnim mestima, pri čemu bez preke potrebe ništa ne menjaju i pretvaraju se da je sve u redu čak i kada nije.

U korist ostanka u EU govori i strah od eventualnog raskida Škotske sa Ujedinjenim Kraljevstvom, imajući u vidu da otac Škotske nacionalne partije Aleks Salmond preti da će, u slučaju istupanja Britanije iz EU, Škoti najdalje za dve godine ponovo glasati kako bi se otcepili i vratili u EU.

- Slično bi moglo da se desi u Severnoj Irskoj i Velsu. Zato će britanski glasači na referendumu razmisliti dvaput - ocenjuje se u analizi.

Zagovornici ostanka u EU ne propuštaju da pomenu dramatične ekonomske posledice "Bregzita", te tako ministar finansija Džordž Ozborn računa da će svaki Britanac biti siromašniji za 4.000 funti godišnje, a da će cene nekretnina navodno pasti za 18 odsto, što bi, navodi DW, bila prava drama za Britance.

Tu su i finansijska "ljuljanja", s obzirom na to da je nekoliko šefova velikih banaka diskretno, ali javno zapitalo da li će ostati u Londonu u slučaju "Bregzita", protiv koga je većina bankara i brokera, a mediji prenose da se ulagači već osiguravaju za slučaj istupanja iz Unije.

Spoljnopolitički argumenti zauzimaju manje prostora, ali premijer Dejvid Kameron ipak na sto baca i ovaj adut tvrdeći da bi istupanje iz Unije naškodilo bezbednosti zemlje, konstatuje nemački radio.

- Nakon što je Barak Obama u Londonu jasno rekao da SAD, u slučaju "Bregzita", nece razvijati posebne privredne i odbrambene odnose sa Britanijom, u igri je i opasnost od toga da ovo ostrvo ostane ostrvo i u prenesenom smislu, usamljeno protiv užasa sveta - ističe DW.

U tekstu se navodi i da je bivši gradonačelnik Londona Boris Džonson, koji je stao na čelo kampanje za napuštanje EU, nekada bio harizmatičan i omiljeni političar Britanaca, ali da je u međuvremenu sam sebe eliminisao iz ozbiljne priče svojim neukusnim komentarima.

Nemački radio primećuje i da su ankete nepouzdane, posebno u Britaniji, dok kladionice "znaju kako zaista stoje stvari", a većina kladioničara kaže da je verovatnoća za ostanak Britanije u EU oko 80 odsto.

- Oni često pogađaju ko će pobediti u fudbalu, koji konj je najbrži, kako će se zvati mali princ i ko će biti papa. Treba verovati bukmejkerima - zaključuje se u analizi, manje od mesec dana uoči referenduma na kojem će Britanci odlučiti o daljem članstvu u EU.