Pretraga
Nova Borba
Pretraga
Pretraga
Pretraga
EP: Nema ukidanja viza za Kosovo, dok se ne reši granica sa CG

Foto: pixabay.com

EP: Nema ukidanja viza za Kosovo, dok se ne reši granica sa CG

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Tanja Fajon izjavila da Priština ne može da očekuje ukidanje viza dok postoje problemi sa demarkacijom granica

Politika
Izvor: RTCG

Glasanje u Evropskom parlamentu (EP) o ukidanju viznog režima za Kosovo koje je trebalo da bude održano 12. jula, odloženo je za 5. septembar. To je odlučeno nakon što je Evropski parlament obavestio Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Kosova, da je postignut nedovoljan napredak na Kosovu o ratifikaciji sporazuma o granici sa Crnom Gorom.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Tanja Fajon potvrdila je da je to bila njena odluka. Ona je u razgovoru za Dnevne novine kazala da je razlog to što nije mogla biti osigurana većinska podrška.

Fajon napominje da Kosovo može računati na njenu podršku, te da se nada da će u septembru biti usvojen izveštaj i preporuke za bezvizni režim za Kosovo.

Međutim, ističe Fajon, i dalje postoje otvorena pitanja u odnosu Kosova prema Crnoj Gori.

- Posebno očekujem da kosovski parlament ratifikuje sporazum granice sa Crnom Gorom u dogledno vreme kako bi Kosovo moglo da dobije bezvizni režim - kazala je Fajon.

Komentarišući nedavni incident kada su poslanici kosovskog "Samoopredjeljenja" na teritoriji Crne Gore postavili zastavu Albanije i tablu sa natpisima "Republika Kosovo" I "Dobrodošli", kako bi pokazali gde je "prava granica" u odnosu na predviđenu dogovorom Prištine i Podgorice, Fajon je kazala da ovakve radnje ne doprinose dobrosusedskim odnosima.

- A posebno ne doprinosi namerama kosovske vlade i parlamenta da ratifikuju sporazum o razgraničenju. Ovo je unutrašnje pitanje, koje ne mogu da komentarišem, ali mogu samo da vas podsetim da rešavanje graničnih sporova iziskuje ekstremno mudre politike i dobre namere susednih strana - istakla je poslanica EP